Ο πρόεδρος της ΔΕΗ έδωσε στίγμα για το διαγωνισμό των λιγνιτικών λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας
Πρόσκληση στους επιχειρηματικούς ομίλους που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, να αντιμετωπίσουν την υπόθεση ως μακροπρόθεσμη επένδυση που δεν θα αποφέρει άμεσα μεγάλα περιθώρια κέρδους, αλλά οι αποδόσεις της θα προκύψουν σε βάθος χρόνου και λόγω του μεγέθους που θα αποκτήσει ο αγοραστής στην εγχώρια αγορά, απηύθυνε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης.
Δύο μόλις 24ωρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προφορών για την εξαγορά των μονάδων ο κ. Παναγιωτάκης θέλησε να εκτονώσει την ένταση των τελευταίων ημερών στις σχέσεις του με τους υποψήφιους επενδυτές, η οποία τις προηγούμενες ημέρες τροφοδότησε σενάρια περί πλήρους αποτυχία του διαγωνισμού.
Η ένταση προέκυψε από τα λεγόμενα του ίδιου του κ. Παναγιωτάκη στη Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη (30/1) όταν δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ξεπουλήσει τις μονάδες και οδήγησε σε αποτυχία τη συνάντηση με τους υποψήφιους επενδυτές που οργάνωσε η ΔΕΗ την περασμένη Παρασκευή (1/2).
Ωστόσο χθες ο κ. Παναγιωτάκης μπροστά στον κίνδυνο να μην κατατεθούν καν προσφορές και να ενεργοποιηθούν σενάρια πώλησης και των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους και εμμέσως πλην σαφώς να καλέσει τους υποψήφιους επενδυτές να δουν το δάσος της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και όχι το δέντρο της σημερινής κερδοφορίας της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα ποιο είναι κατά τη γνώμη του το εύλογο τίμημα δήλωσε «Δεν περιμένουμε ότι οι ιδιώτες επενδυτές, θα προσφέρουν τέτοια ποσά ώστε να τα ανακτήσουν σε 25 και πλέον χρόνια, όπως η ΔΕΗ.
Ας τα ανακτήσουν στα μισά χρόνια. Έτσι θα προκύψει και το εύλογο τίμημα αλλά και θα καταδειχθεί ότι αυτοί που θα αγοράσουν τις μονάδες έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας του προϊόντος του ηλεκτρισμού, όχι μόνο από κοινωνική αλλά και από επιχειρηματική άποψη.
Σε αγορές και χώρες πολύ πιο ώριμες και οικονομικά ανεπτυγμένες οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού δεν βασίζονται σε μεγάλα περιθώρια κέρδους αλλά στην ποσότητα του προϊόντος.»
Καταλήγοντας για το θέμα αυτό ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε «Εμείς πάντως από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος», αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι πιθανώς να υπάρξουν κάποιες αλλαγές ακόμη και της τελευταίας στιγμής που θα μπορούσαν να είναι πειστικές για τους υποψήφιους επενδυτές.
Τα NOME πρέπει να αλλάξουν
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παναγιωτάκης στην ίδια ομιλία του προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ εξέφρασε εμμέσως πλην σαφέστατα δυσαρέσκεια για τη στάση των ελληνικών τραπεζών στη διαδικασία αναχρηματοδότησης του κοινοπρακτικού δανείου της ΔΕΗ ύψους 2,3 δις ευρώ. Όπως είπε μετά από πολύμηνες προσπάθειες, επετεύχθη η αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου των Ελληνικών Τραπεζών, με όρους ικανοποιητικούς, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών και πρόσθεσε:
«Πέρα από τις οφειλόμενες ευχαριστίες προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, ας μου επιτραπεί να εκφράσω εύλογο προβληματισμό για τη διαχείριση αυτού του προβλήματος από μέρους τους. Δεν θα επεκταθώ παραπέρα. Θα τονίσω όμως ότι πρόκειται για μια εταιρεία, τη ΔΕΗ, τον καλύτερο αναμφισβήτητα πελάτη τους, με τον συγκεκριμένο ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, οπότε η αντιμετώπιση θα έπρεπε να είναι ανάλογη.»
Τέλος αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα των ΝΟΜΕ ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε για μια ακόμη φορά πόσο προβληματική είναι αυτή η διαδικασία για τη ΔΕΗ σημειώνοντας ότι το 2019 η προγραμματιζόμενη προς δημοπράτηση ποσότητα θα υπερβαίνει το σύνολο λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που θα παραχθεί από τη ΔΕΗ.
Με άλλα λόγια η ΔΕΗ θα δημοπρατεί και ποσότητα ενέργειας πέραν της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής την οποία προφανώς θα προμηθεύεται από την αγορά. «Είναι προφανές ότι ο τρόπος ανοίγματος της λιανικής αγοράς, και οι ρυθμοί πρέπει να επανεξεταστούν» είπε ο κ. Παναγιωτάκης και σημείωσε ότι πρόκειται για ζήτημα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, συνδεόμενο με την παράδοση, τις δομές της οικονομίας και της κοινωνίας, τη θέση της χώρας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα. Γι’ αυτό χρειάζονται πολιτικές και βήματα μελετημένα και προσεκτικά.
Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΔΕΗ για μια ακόμη φορά έθεσε θέμα αύξησης τιμολογίων ακριβώς για να συνεχίσει η επιχείρηση να εκπληρώνει την αποστολή της, και ειδικότερα να βγει στις αγορές και να πραγματοποιήσει και το φετινό επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους περίπου 600 εκατ ευρώ για το 2019.