Απόψεις

Κομβικής σημασίας οι διασυνδέσεις των νησιών για την ασφάλεια εφοδιασμού – Τι εκτιμά η Ν. Καρακατσάνη (ΡΑΕ)

Κομβικής σημασίας οι διασυνδέσεις των νησιών για την ασφάλεια εφοδιασμού – Τι εκτιμά η Ν. Καρακατσάνη (ΡΑΕ)

Στα 560 εκατ. ευρώ εκτιμά ο ΔΕΔΔΗΕ τα ΥΚΩ του 2017 για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά

Κρίσιμες θεωρεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις διασυνδέσεις των νησιών για την ασφάλεια εφοδιασμού, ειδικά τη στιγμή που οι πετρελαϊκές μονάδες υπόκεινται σε περιβαλλοντικούς όρους οι οποίοι σύντομα λήγουν, αλλά και για τη διείσδυση των ΑΠΕ.
Αυτό υπογράμμισε χθες (29/1) στην ομιλία της στο συνέδριο Athens Energy Forum η κ. Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, προσθέτοντας πως οι διασυνδέσεις που προκρίνονται είναι αυτές που υποδεικνύονται από την τεχνικοοικονομική ανάλυση της ειδικής Επιτροπής που συγκρότησε η Αρχή με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
«Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε το δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, 2019 - 2028, που περιλαμβάνει επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ.
Τα Δωδεκάνησα δεν έχουν περιληφθεί ακόμη στο συγκεκριμένο δεκαετές, αν και υποδείχθηκαν από το πόρισμα της Επιτροπής, γίνεται όμως αναφορά στο προσχέδιο της επόμενης περιόδου», επισήμανε το μέλος της ΡΑΕ.
Σύμφωνα με την κ. Καρακατσάνη, εξίσου κρίσιμο είναι επίσης το γεγονός ότι η ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών «μεταφράζεται» και σε ένα πολύ μεγάλο κόστος, το οποίο επιμερίζεται σε όλους τους καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ ΜΔΝ, δηλαδή του σκέλους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που δεν περιλαμβάνει τη δαπάνη για την παροχή ρεύματος με χαμηλότερες χρεώσεις στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ύψους 560 εκατ. ευρώ τα ΥΚΩ του 2017

Όπως υπογράμμισε, είναι ενδεικτικό ότι τα ΥΚΩ ΜΔΝ για το 2017, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς του ΔΕΔΔΗΕ τους οποίους ελέγχει η ΡΑΕ, εκτιμήθηκαν στα 560 εκατ. ευρώ.
«Η ετήσια επιβάρυνση των καταναλωτών είναι υπέρογκη και γι’ αυτό πρόσφατα θεσπίσαμε πλαίσιο που λειτουργεί αποτρεπτικά στις καθυστερήσεις στην υλοποίηση διασυνδέσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία της, η κ. Καρακατσάνη έκανε επίσης αναφορά στη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σημειώνοντας πως το προσεχές διάστημα η ΡΑΕ θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει 20 τεχνικές μεθοδολογίες για τις νέες αγορές και κρίσιμες παραμέτρους όπως το ανώτατο ποσοστό προθεσμιακών προϊόντων και τα όρια των προσφορών στις αγορές.
Όπως πρόσθεσε, η εφαρμογή του Target Model πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ώστε στη συνέχεια να μπουν στο επίκεντρο οι προκλήσεις της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.
«Το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να διασφαλίσει τη μετάβαση στο ελάχιστο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές. Στην εποχή των 3D (Decarbonization, Decentralization, Digitalization) το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να διατηρήσει τις θεμελιώδεις ιδιότητες του (ανεξαρτησία, αξιοπιστία, σε προβλέψιμη κατεύθυνση), αλλά να γίνει και πιο ευέλικτο και ανοικτό στην καινοτομία», κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης