Επικαιρότητα

Στην 5η Σύνοδο χωρών του Νότου ο Τσίπρας - Στο επίκεντρο περιφερειακές εξελίξεις, μεταναστευτικό και ενέργεια

Στην 5η Σύνοδο χωρών του Νότου ο Τσίπρας - Στο επίκεντρο περιφερειακές εξελίξεις, μεταναστευτικό και ενέργεια
Στην 5η Σύνοδο χωρών του Νότου ο Τσίπρας
Στη Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα (29/1) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συμμετάσχει στις εργασίες της 5ης Συνόδου των ευρωπαικών χωρών του Νότου, με βασικά ζητήματα τις περιφερειακές εξελίξεις, το μεταναστευτικό, την ενέργεια, τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027).  
Σύμφωνα με πήροφορίες ως προς τις περιφερειακές εξελίξεις αναμένεται:
- να τονισθεί η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την περιοχή
- να συζητηθούν οι προοπτικές των ευρωτουρκικών σχέσεων και η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την γείτονα,
- να υπογραμμισθεί η ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα
- να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική και να υπογραμμισθεί ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη Μεσόγειο είναι απαραίτητη για το μέλλον της ΕΕ και την ενίσχυση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις    
Ως προς το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού/προσφυσικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαικού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη, χωρίς την ανάπτυξη μηχανισμού αναδιανομών αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών.          
Ο προωθυπουργός θα τονίσει ότι ως προς τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η χώρα μας υποστηρίζει την ολοκλήρωση της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και υποστηρίζει τις προτάσεις για ισχυρό προΰπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία.
Σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός θα τονίσει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή.
Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση των νέων πολιτικών όπως η έρευνα και η καινοτομία, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της Ε.Ε., της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαΐκού οικοδομήματος.
Προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαΐκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες της Ε.Ε.
Σχετικά με την ενέργεια, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική της χώρας μας, με βασικό πυλώνα την διασύνδεση ενεργειακής και περιφερειακής ασφάλειας και τον πολλαπλασιασμό ενεργειακών πηγών και οδεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναφερθεί στην ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου, τμήμα του οποίου είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, η έναρξη κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδος – Βουλγαρίας (IGB), τα εγκαίνια της 3ης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και η προώθηση του αγωγού East-Med στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, θα συζητηθούν και οι προοπτικές του Turkish Stream.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης