Επικαιρότητα

Ο Δανέλης σφραγίζει την ψήφο εμπιστοσύνης μετά την απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα

Ο Δανέλης σφραγίζει την ψήφο εμπιστοσύνης μετά την απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα
Κλείδωσαν οι 151 για την ψήφο εμπιστοσύνης
Ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα θα δώσει ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης απαντώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη.
Κατά τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κλειδώνει την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ το Ποτάμι καθίσταται πια ένας σχηματισμός χωρίς συνεκτικό υπόβαθρο.
Έτσι ο Σπύρος Δανέλλης ανταποκρίνεται στην γέφυρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από την Κεντροαριστερά εξασφαλίζοντας στην κυβέρνηση μια σημαντική χρονική περίοδο επιβίωσης.
Ο κ. Δανέλλης, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές απάντησε στον κ. Θεοδωράκη ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, γεγονός που όπως φαίνεται θα τον οδηγήσει εκτός τόσο της κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και του κόμματος του Ποταμιού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ανακοινώσει αύριο 15/1 στη Βουλή την διαγραφή του βουλευτή του από την ΚΟ του Ποταμιού.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας με τον Σπύρο Δανέλλη από τον οποίο, ζήτησε να του απαντήσει έως το βράδυ απόψε, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του και τις τελικές του αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θεοδωράκης διεμήνυσε στον κ. Δανέλλη ότι η θέση του Ποταμιού είναι να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ δεν αλλάζει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη στάση του κόμματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Δηλαδή, ο κάθε ένας βουλευτής θα αποφασίσει κατά συνείδηση.
Η συνάντηση κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς ο κ. Θεοδωράκης ήθελε να γνωρίζει, πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, τις τελικές αποφάσεις του κ. Δανέλλη, καθώς εάν επιμείνει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, δεν διαφοροποιείται μόνο από τη θέση του Ποταμιού αλλά δημιουργούνται νέα πολιτικά δεδομένα.
«Πρέπει σήμερα να ξεκαθαρίσει οπωσδήποτε για να ξέρω κι εγώ τι θα κάνω», ανέφερε νωρίτερα ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνεργάτες του.
Ο κ. Δανέλλης είναι ο 151ος βουλευτής, που αναμένεται να ψηφίσει «υπέρ» στην πρόταση εμπιστοσύνης.
Η στάση του κ. Δανέλλη έδειχνε ότι εδώ και καιρό έχει ανοίξει «πανιά» με προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει ταχθεί ακόμη και υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας την ενότητα της Κεντροαριστεράς.
Χθες 14/1 ο κ. Δανέλλης ήταν ομιλητής στην εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ πήρε τον λόγο τη στιγμή που εισήλθε στην αίθουσα ο πρωθυπουργός.
«Η στάση μου είναι αυτονόητη. Αυτά μου επιβάλλει η συνείδηση μου και η συνέπεια μου σε αυτά που διατύπωνα τα πέτρινα χρόνια του ‘92.
Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας και την ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση.
Να σας συγχαρώ και για την επιλογή μιας εξαιρετικής ημέρας.
Ουδέν τυχαίο στη ζωή τούτη» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού καταχειροκροτούμενος.

Μια πολιτική «μάχη» από τα παλιά αναμένεται να βιώσει σήμερα Τρίτη 15/1 και αύριο Τετάρτη 16/1 η Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Αν και η κυβέρνηση Τσίπρα έχει «κλειδώσει» την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, ύστερα και από την απόφαση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη να στηρίξει την κυβέρνηση και παρά την αντίθετη «γραμμή» του κόμματος του, η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη αναμένεται πραγματικά να «χτυπήσει κόκκινο» καθώς και οι δύο τους έχουν στο μυαλό τους πως με τη διαδικασία αυτή αρχίζει έστω και άτυπα η προεκλογική περίοδος για τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ως προς τη διαδικασία και όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αυτή θα αρχίσει στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Αρχικά είχε αποφασιστεί η διαδικασία να αρχίσει στις 10:00 το πρωί αλλά αναβλήθηκε για δύο ώρες ύστερα από αίτημα του προέδρου των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η διαδικασία

Η συζήτηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη 16/1 τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία.

Η πλειοψηφία των 151

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η απόλυτη πλειοψηφία των 151 έχει ήδη «κλειδώσει» καθώς οι βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ήδη τις θέσεις τους.
Τη νέα αυτή πλειοψηφία συνθέτουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κ. Ζουράρης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης, η βουλευτής των ΑΝΕΛ και υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος πάντως αναμένεται εντός της ημέρας να αποτελέσει παρελθόν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Όπως είναι αναμενόμενο, κατά τη διήμερη αυτή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη είναι αυτή που θα κυριαρχήσει, αν και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τα πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Επιπλέον, και δεδομένου ότι η ψήφος εμπιστοσύνης έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον το εάν ο κ.Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει τους υψηλούς τόνους ή θα ρίξει την κριτική του απέναντι στη συμφωνία προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να κάνει ένα πολιτικό «άνοιγμα» στο κέντρο και στους κεντρώους ψηφοφόρους.
Πάντως, στην χθεσινή συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο κ.Μητσοτάκης δεν φάνηκε διατεθειμένος να αφήσει πίσω του τους υψηλούς τόνους.
Αφού κατήγγειλε ως σκηνοθετημένη την παραίτηση Καμμένου, λέγοντας πως «Τσίπρας και Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση,  πρόκειται για κακοπαιγμένο θέατρο», κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν τι θα σημάνει πιθανή παροχή στήριξης στην κυβέρνηση: «ναι στις Πρέσπες και παράταση του βίου μιας επιζήμιας κυβέρνησης».
Ο κ.Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των 151, επισημαίνοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει και την εμπιστοσύνη του λαού και για αυτό υποστήριξε ότι «η καθαρή λύση είναι εκλογές τώρα».

Γρίφος η στάση Π. Καμμένου


Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της διήμερης αυτής πολιτικής αντιπαράθεση στη Βουλή θα είναι και η τοποθέτηση του κ.Καμμένου και το πως αυτός θα σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, από την οποία αποχώρησε μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Είναι πάντως προφανές ότι ο κ.Καμμένος θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να επανασυσπειρώσει το κόμμα και το εκλογικό του ακροατήριο.
Ήδη κατά τη συνέντευξη του στο Star ο κ.Καμμένος άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας πως «είχε την ηθική υποχρέωση να μην δώσει καρέκλα σε αυτούς που φεύγουν από μένα, καταλαβαίνω την αγωνία του κ.Τσίπρα για να βρει τους 151» και κατέστησε σαφές πως θα συμπεριφερθεί στους βουλευτές των ΑΝΕΛ που δίνουν στήριξη στην κυβέρνηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα είπε για την κα.Κουντουρά και για τα σενάρια περί προσάρτησης της στο ΣΥΡΙΖΑ (ανέφερε πως ο πατέρας της κας.Κουντουρά έγραψε τον ύμνο της 21ης Απριλίου).

Ναι ή όχι από το Ποτάμι στη Συμφωνία των Πρεσπών;

Από τις πλέον σημαντικές στιγμές της συζήτησης θα είναι και η ομλία του προέδρου του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος και αναμένεται να ξεκαθαρίσει τι στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, ύστερα από την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως
από τις ψήφους τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το εάν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή ή όχι.
Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς είπε ότι το Ποτάμι θα επανεκτιμήσει τη στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Οι εισηγήσεις που έχουμε στο πολιτικό συμβούλιο με την εξέλιξη αυτή αλλά και τα μηνύματα από τη βάση είναι προς την κατεύθυνση να μην στηρίξουμε.
Οπότε είναι κάτι που θα επανεκτιμήσουμε.
Η συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά.
Αυτό, δηλαδή η στήριξη του Δανέλλη στην κυβέρνηση, είναι ένα κομματάκι στα αρνητικά στο πλαίσιο με το οποίο  έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών.
Θα το δούμε αν θα πάμε με ένα καθαρό «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Έχει δυσκολέψει η κατάσταση» υπογράμμισε ο κ.Μαυρωτάς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης