Πετρέλαιο

Η Νορβηγία ετοιμάζεται να διεκδικήσει μερίδιο αν η Ρωσία ανακαλύψει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Αρκτική

Η Νορβηγία ετοιμάζεται να διεκδικήσει μερίδιο αν η Ρωσία ανακαλύψει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Αρκτική

Η Νορβηγία επιτρέπει σήμερα στις επιχειρήσεις πετρελαίου να εξερευνήσουν μόνο στο νότιο τμήμα της Θάλασσας του Μπάρεντς. Αν όμως η Ρωσία κάνει ανακαλύψεις στο βόρειο τμήμα της θάλασσας, η Νορβηγία θέλει μερίδιο.

Η Νορβηγία θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για να διεκδικήσει το μερίδιό της στους πόρους υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου εάν η Ρωσία βρει πετρέλαιο στα σύνορα της στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ανακοίνωσε την Πέμπτη 10/1/2019 ο επικεφαλής της Νορβηγικής Διεύθυνσης Πετρελαίου (NPD).
Η Νορβηγία και η Ρωσία το 2010 συμφώνησαν ναυτιλιακά σύνορα στη Θάλασσα του Μπάρεντς, τερματίζοντας μια διαμάχη 40 ετών και συμφώνησαν επίσης να μοιράζονται τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που διασχίζουν τα εν λόγω σύνορα.
Η Ρωσία έχει επιτρέψει την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο το μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής όπου έχει ήδη απονείμει δικαιώματα εξερεύνησης στη Rosneft και στην ιταλική Eni.
Η Νορβηγία επιτρέπει σήμερα στις επιχειρήσεις πετρελαίου να εξερευνήσουν μόνο στο νότιο τμήμα της Θάλασσας του Μπάρεντς. Αν όμως η Ρωσία κάνει ανακαλύψεις στο βόρειο τμήμα της θάλασσας, η Νορβηγία θέλει μερίδιο.
Ως αποτέλεσμα, το NPD, το οποίο διαχειρίζεται τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, θα διεξάγει φέτος σεισμικές έρευνες για γεωλογικές δομές που διασχίζουν τα σύνορα της Αρκτικής.
"Ας πούμε ότι άρχισαν γεωτρήσεις κοντά στα σύνορα και ότι υπάρχει μια διασυνοριακή δομή, και στη συνέχεια, φυσικά, η Νορβηγία θα ήθελε να πάρει τους πόρους που της ανήκουν", δήλωσε ο επικεφαλής της NPD Bente Nyland στο Reuters.
"Αυτό είναι το ίδιο με τα σύνορα προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, πρόσθεσε.
Το NPD θα πραγματοποιήσει τις έρευνες στις περιοχές που η Νορβηγία δεν έχει ανοίξει εξερεύνηση. Οποιεσδήποτε ανακαλύψεις από τη ρωσική πλευρά θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια πολιτική συζήτηση στο Όσλο σχετικά με την ανάγκη να ανοίξουν και αυτές οι περιοχές, δήλωσε ο Nyland.
"Αν συμβεί αυτό (ανακαλύψεις), τότε είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μια κατάσταση όπου η περιοχή θα εξεταστεί πιο προσεκτικά", δήλωσε.
"Είναι πολιτικό ερώτημα ... Η δουλειά μου είναι απλά να πούμε από πού περιμένουμε οι πόροι να είναι," πρόσθεσε ο Nyland, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια συζήτηση.
Το άνοιγμα περισσότερων περιοχών εξερεύνησης θα μπορούσε να είναι πολιτικά δύσκολο, λόγω των δεσμεύσεων της Νορβηγίας για το κλίμα και της αντιπολίτευσης διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων και ορισμένων πολιτικών κομμάτων.
Το NPD έχει ήδη πει ότι το βόρειο τμήμα της θάλασσας του Μπάρεντς αναμένεται να διαθέτει περισσότερους πόρους από το νότιο τμήμα.
Οι παραλίες που καλύπτονται από χιόνι, όπως το κρύο, προκαλούν διακοπές ρεύματος
Η νότια ακτή του Μπάρεντς, η οποία η Νορβηγία έχει ανοίξει για εξερεύνηση, δεν έχει αποφέρει μεγάλα αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Υπάρχουν μόνο δύο πεδία - ένα αέριο και ένα πετρέλαιο - σε λειτουργία.
"Είμαστε ακόμα θετικοί για τη Θάλασσα του Μπάρεντς, αλλά μια ελπίδα για ένα μεγάλο, μεγάλο απόθεμα πιθανότατα δεν υπάρχει στη νότια Θάλασσα του Μπάρεντς", δήλωσε ο Nyland.
"Αλλά κάναμε ανακάλυψη του Johan Sverdrup στη Βόρεια Θάλασσα μετά από 40 χρόνια εξερεύνησης, οπότε ποτέ δεν πρέπει να πεις ποτέ", πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης