Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Την Παρασκευή (11/1) η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου - Η αριθμητική της συμφωνίας των Πρεσπών έως 154 υπέρ

Την Παρασκευή (11/1) η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου  - Η αριθμητική της συμφωνίας των Πρεσπών έως 154 υπέρ
Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει εάν το διαζύγιο θα είναι συναινετικό ή όχι...
Την Παρασκευή 11/1 έκλεισε, τελικά, το ραντεβού μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, κατά το οποίο οι δύο μέχρι πρότινος στενά συνεργαζόμενοι κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται ότι θα συζητήσουν τις συνθήκες του... διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι η συνάντησή τους θα πραγματοποιούνταν είτε αργά σήμερα 8/1 ή το αργότερο αύριο 9/1, αλλά μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πολιτικών αποφασίστηκε η συνάντηση να γίνει την Παρασκευή.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες των ΑΝΕΛ ο κ. Καμμένος φρόντισε, επίσης, να ακυρώσει και την αυριανή (10/1) συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star.
Πιθανώς τόσο ο κ. Καμμένος όσο και ο κ. Τσίπρας μάλλον θέλουν να κυλήσει ομαλά η επίσημη επίσκεψη της Angela Merkel στην Αθήνα στις 10-11 Ιανουαρίου και κατόπιν να αποφασίσουν το τι θα πράξουν.

Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη 10/1 συνεδριάζει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση κατά την οποία σαφώς τα πνεύματα δεν θα είναι και τόσο ήρεμα, ενώ κατά τη διάρκειά της θα αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα των ΑΝΕΛ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο ημέρες, ο Πάνος Καμμένος βρισκόταν στο Ομάν.
Ακόμα και στενοί του συνεργάτες δήλωναν άγνοια (ή, προφανώς σε συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είχαν επιλέξει να αποσιωπήσουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρισκόταν στη Μέση Ανατολή), αρκούμενοι να αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος είναι στο εξωτερικό.
Στις 11 το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ για να σταθμίσει τη στάση του συγκυβερνώντος κόμματος εν όψει της υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια.
Μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα, η «καυτή πατάτα» περνάει στην ελληνική πλευρά.
Παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος θα ήθελε να προωθηθεί η συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία» στη Βουλή τον Μάρτιο, όπωςυποστηρίζει ότι προέβλεπε και η παλαιότερη συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση το διάστημα από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Άμυνας το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Καταλύτης ενδέχεται ίσως να αποδειχθεί η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη και των βουλευτών που στοιχίζονται πίσω του από το Ποτάμι, οι οποίοι φαίνεται να κινούνται στη γραμμή «ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», η οποία μοιάζει να στέλνει το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι οι βουλευτές του Ποταμιού θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αρκεί ο Αλέξης Τσίπρας να δεσμευτεί ότι αμέσως μετά θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Που στηρίζεται η αισιοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ – Η αριθμητική της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σαφώς η αισιοδοξία των στελεχών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άνευ ουσίας ή επιχειρημάτων, καθώς αυτή τη στιγμή: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές ενώ η κυβέρνηση μπορεί να «ποντάρει» και στη στήριξη της ανεξάρτητης βουλευτή και υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, η οποία αν και διαμηνύει πως δεν έχει ακόμα καταλήξει και ότι πρώτα πρέπει να δει ολόκληρη τη Συμφωνία, κινείται στην κατεύθυνση του να υπερψηφίσει τη Συμφωνία.
Σύνολο 146 βουλευτές, συνεπώς υπολείπονται άλλοι 5.

Τα σίγουρα όχι

Η ΝΔ (78 βουλευτές), η Χρυσή Αυγή (15 βουλευτές), το ΚΚΕ (15 βουλευτές) και η Ένωση Κεντρώων (5 βουλευτές) έχουν διαμηνύσει με κατηγορηματικό τρόπο πως θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το ίδιο διαμηνύει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (20 βουλευτές) με μόνο ερωτηματικό τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλο, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, με την προϋπόθεση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προκηρύξει άμεσα εκλογές.
Ψήφους δεν θα πρέπει να περιμένει η κυβέρνηση ούτε από τους υπόλοιπους 8 ανεξάρτητους βουλευτές (εξαιρείται η κα.Παπακώστα).
Οι Στ.Παναγούλης, Αρ.Φωκάς και Ν. Νικολόπουλος έχουν διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσουν ενώ θετική ψήφος δεν θα πρέπει να αναμένεται ούτε από τους Δ. Καμμένο και Γ. Λαζαρίδη που αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ αντιδρώντας στην απόφαση του Π. Καμμένου να επιτρέψει την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών το περασμένο καλοκαίρι.
Προφανώς και οι 3 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και νυν ανεξάρτητοι βουλευτές (Δ.Κουκούτσης, Ν. Μίχος, Κ. Μπαρμπαρούσης) δεν προτίθεται να κάνουν την έκπληξη.

Που ποντάρει το Μαξίμου

Υπό αυτά τα δεδομένα η μόνη δεξαμενή είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και Το Ποτάμι.
Από τους 6 βουλευτές του Ποταμιού, οι 2 (Αμυράς και Ψαριανός) έχουν διαμηνύσει πως θα καταψηφίσουν ενώ οι υπόλοιποι 4 (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης και Λυκούδης) υποστηρίζουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς θετική κατεύθυνση ιδιαίτερα ύστερα από τις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση Zaev και κατ΄επέκταση κλίνουν προς το ναι.
Άλλωστε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει ότι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και  ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές εφόσον αποχωρήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Το τοπίο ούτως ή άλλως θα ξεκαθαρίσει μετά τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ώρες.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι οι ΑΝΕΛ.
Από τους 7 συνολικά βουλευτές, σίγουρο είναι κατηγορηματικά το ναι του Θ. Παπαχριστόπουλου, όπως σίγουρα θα πρέπει να θεωρούνται και τα όχι των Π. Καμμένου, Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, του Κ. Κατσίκη και του Κ. Ζουράρη.
Συνεπώς, μένει να φανεί τι θα πράξουν η Έλενα Κουντουρά, η οποία έχει πει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση και ο Β. Κόκκαλης, ο οποίος κρατά έως και σήμερα κλειστά τα χαρτιά του.
Άρα στην καλύτερη περίπτωση για την κυβέρνηση, και εφόσον προσμετρηθούν στις θετικές ψήφους τόσο οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά και Β. Κόκκαλης όσο και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θ. Θεοχαρόπουλος, τα ναι μπορεί να φτάσουν στα 154 που είναι και ο μέγιστος αριθμός που είναι πιθανό να φτάσει η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, το μίνιμουμ που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση είναι οι 151 θετικές ψήφοι, δηλαδή οι 146 (145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και Παπακώστα) μαζί με τους 4 του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης, Λυκούδης) και τον Θ. Παπαχριστόπουλο από τους ΑΝΕΛ.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης