Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Με κονδύλια 25 εκατ. ευρώ ενισχύει το ΥΠΕΝ τις ενεργειακές κοινότητες

Με κονδύλια 25 εκατ. ευρώ ενισχύει το ΥΠΕΝ τις ενεργειακές κοινότητες

Το υπουργείο θεσπίζει παράλληλα σταθερή τιμή για την αποζημίωση των μικρών φωτοβολταϊκών έργων

Κονδύλια 25 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλισθεί για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης κατά τη χθεσινή (6/12) ομιλία του στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, σε εκδήλωση για τις ενεργειακές κοινότητες που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, σκοπός είναι τα κονδύλια αυτά να δώσουν μία πρώτη ώθηση στα σχετικά εγχειρήματα.
Υπενθυμίζεται πως αναφορά στην οικονομική ενίσχυση των κοινοτήτων είχε κάνει ο υπουργός και κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, στις 20 Νοεμβρίου. Ωστόσο, τότε είχε αναφέρει πως το σχετικό πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που όπως αποδεικνύεται στην πορεία αναθεωρήθηκε προς τα πάνω.
Όσον αφορά τους όρους του προγράμματος, όπως πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης, θα προβλέπεται επιδότηση 50 - 60% των σχετικών έργων.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει όριο στη χρηματοδότηση, η οποία δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει και στη διευθέτηση μίας ακόμη εκκρεμότητας, που αφορά τη λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων και πιο συγκεκριμένα στη θέσπιση του τρόπου αποζημίωσης με σταθερή τιμή των μικρών φωτοβολταϊκών έργων.
Έτσι, στην περίπτωση κοινοτήτων με πάρκα ισχύος έως 1 MW, η αποζημίωση θα ορισθεί ίση με τη μεσοσταθμική τιμή των διαγωνισμών ΑΠΕ του προηγούμενου έτους, προσαυξημένη κατά 5%.

«Πρωταγωνιστής» ο αγροτικός τομέας

Η εξαγγελία των παραπάνω μέτρων έγινε σε μία από τις κατεξοχήν αγροτικές περιοχές, οι οποίες προς το παρόν τουλάχιστον πρωτοστατούν στα ανάλογα εγχειρήματα.
Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός κατά την παρουσίαση του ΕΣΕΚ, μέχρι αυτή τη στιγμή «πρωταγωνιστές» στην αξιοποίηση του νέου θεσμού είναι αγροτικές ενώσεις και συνεταιρισμοί, ενώ υπάρχει σημαντική κινητικότητα και στους δήμους.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, δεν έχει ακόμη αποκτήσει απήχηση στο πεδίο των επιχειρήσεων, με τη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων από ομάδες επιχειρήσεων.
Έτσι, προς ώρας στο σχετικό μητρώο έχουν εγγραφεί 11 κοινότητες.
Ένας αριθμός που, όπως εκτίμησε ο υπουργός, θα αυξηθεί πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως το 2019 θα είναι το έτος των ενεργειακών κοινοτήτων.
Την ίδια βεβαιότητα εξέφρασε και στη χθεσινή εκδήλωση στη Λάρισα ο κ. Σταθάκης, επισημαίνοντας πως την επόμενη χρονιά θα δημιουργηθούν πολλές ενεργειακές κοινότητες στη χώρα, ώστε να υπάρξει σημαντική παραγωγή και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες, τους συνεταιρισμούς, τους ΤΟΕΒ και τις ομάδες παραγωγών.
Ο συγκεκριμένος θεσμός θεσπίσθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, για να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες, τους τοπικούς φορείς (όπως οι δήμοι και οι περιφέρειες) καθώς και σε μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσω της άμεσης ενεργής εμπλοκής τους σε ενεργειακές πρωτοβουλίες, με προτεραιότητα τις πρωτοβουλίες ΑΠΕ και εξοικονόμησης που συνεπάγονται ήπιες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης