Commodities

Συμφωνία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για ανεφοδιασμό της αγοράς - Υποχώρησε το πετρέλαιο από το υψηλό των τεσσάρων ετών

Συμφωνία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για ανεφοδιασμό της αγοράς - Υποχώρησε το πετρέλαιο από το υψηλό των τεσσάρων ετών

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Khalid al-Falih δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ είναι διατεθειμένος να αυξήσει την παραγωγή κατά 1,3 εκατ. Bpd, αλλά δεν έδωσε καμμία ένδειξη αν η ομάδα παραγωγών θα προχωρούσε στην αντίστοιχη κίνηση

Το πετρέλαιο υποχώρησε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων  τεσσάρων ετών την Πέμπτη 4/10/2018, υποστηριζόμενο από την επικείμενη απώλεια της προσφοράς του Ιράν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά και από την προοπτική μιας ταχείας αύξησης της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη, πριν συνομιλήσει με άλλους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του υπόλοιπου ΟΠΕΚ.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Khalid al-Falih δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ είναι διατεθειμένος να αυξήσει την παραγωγή κατά 1,3 εκατ. Bpd, αλλά δεν έδωσε καμμία ένδειξη αν η ομάδα παραγωγών θα προχωρούσε στην αντίστοιχη κίνηση.
Δεν έχουν όλα τα μέλη του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου το περιθώριο να αυξήσουν την παραγωγή αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες εφοδιασμού που απορρέουν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ για το Ιράν.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη μετά τα κέρδη που κατέγραψαν τα  συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσηςτα οποία έφθασαν σε τετραετές υψηλό στην προηγούμενη συνεδρίαση, υποστηριζόμενα από την επικείμενη απώλεια ιρανικής προσφοράς μέσω κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου του Brent μειώθηκαν κατά 1,91 δολ.,ή 2,2%, στα 84,38 δολ. το βαρέλι στις 1:47 μ.μ. ET, έχοντας αυξηθεί σε υψηλό το Νοέμβριο του 2014, $ 86,74 την προηγούμενη ημέρα.
Τα συμβόλαια αργού των Η.Π.Α. επίσης μειώθηκαν κατά 2,25 δολάρια ή 3% στα 74,16 δολάρια, αφού έφτασαν τα τέσσερα χρόνια στα 76,90 δολάρια την Τετάρτη.
Την Τετάρτη, το Brent ανέβηκε στο πιο τεχνικά υψηλό επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ το WTI έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Ο σχετικός δείκτης αντοχής (RSI) και των δύο συμβολαίων αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα σε πάνω από 70, ένα τεχνικό επίπεδο που συχνά θεωρείται ότι σηματοδοτεί μια αγορά που έχει αυξηθεί υπερβολικά.
"Οι τιμές πιθανότατα θα αυξηθούν περαιτέρω, σε υπερβάσεις. Μόλις δούμε 90 δολάρια, αναμένω αποφασιστική αντίδραση στον εφοδιασμό ", δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Carsten Fritsch στο Reuters.
"Οι μεγάλες οικονομίες δεν θα αφήσουν τις τιμές του πετρελαίου να τριπλασιαστούν και να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη".
Ο Nitin Gadkari υπουργός Μεταφορών της Ινδίας, δήλωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει "οικονομική κρίση" εξαιτίας των τεράστιων εισαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με δύο τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.
Η Ινδία εισάγει περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) πετρελαίου και είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού αργού, μαζί με την Κίνα, έχει πληγεί από την ύφεση της ρουπίας έναντι του δολαρίου.
Ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών του πετρελαίου  μαζί με την ισχύ του δολαρίου, αρχίζει να εμφανίζεται στη ζήτηση.
"Έχουμε υποστηρίξει πρόσφατα ότι η επίτευξη των 100 $ / bbl θα ήταν υψηλό επίπεδο. Εξακολουθούμε να διατηρούμε αυτή την άποψη, αλλά μερικές φορές είναι πιο λογικό να δώσουμε χρόνο και όχι όριο τιμής σε ένα ράλι », δήλωσε ο αναλυτής  της PVM Oil Associates, Tamas Varga.
"Στο τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε καλή ιδέα για το πόσα βαρέλια θα χαθούν λόγω της έναρξης του δεύτερου γύρου των ιρανικών κυρώσεων. Μέχρι εκείνη την ώρα όλες οι διογκωμένες ειδήσεις θα κινούνται στην αγορά. "
Τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης