Τελευταία Νέα
Commodities

'Εως και 95 δολ. το βαρέλι "βλέπουν" οι αναλυτές το πετρέλαιο το χειμώνα

'Εως και 95 δολ. το βαρέλι

Οι κυρώσεις κατά του Ιράν καθοριστικός παράγοντας

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 95 δολάρια το βαρέλι αυτό το χειμώνα, με βάση αρκετούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι κυρώσεις από το Ιράν,  δήλωσε ο John Kilduff της Again Capital, στο CNBC.
Σύμφωνα με τον Kilduff, συνιδρυτής επενδυτικής εταιρείας και trader  ενέργειας  «η παγκόσμια αγορά είναι σφιχτή και γίνεται όλο και πιο στενή. Η μεγάλη πίεση ασκείται αυτή τη στιγμή από αυτό που συμβαίνει με το Ιράν και τις κυρώσεις. Αυτά τα βαρέλια του Ιράν που πρόκειται να χαθούν από την αγορά , είναι αυτά που πραγματικά θα προκαλέσουν την βλάβη. Θα κάνει πραγματικά τη διαφορά και κατά την άποψή μου θα είναι μια καυτή έκπληξη. "
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν θα επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου.
Παρόλο που φαίνεται να υπάρχει γενική συμφωνία ότι θα υπάρξει αρνητική επίδραση, οι απόψεις διαφέρουν ως προς την έκτασή της.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να καταφύγει σε μυστικές αποστολές πετρελαίου, για παράδειγμα, οι οποίες θα περιορίσουν το αποτέλεσμα των κυρώσεων που αποσκοπούν σε μηδενικές εξαγωγών της χώρας.
Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι η Κίνα και η Ινδία βρήκαν έναν τρόπο να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό αργό παρά τις κυρώσεις: τα διυλιστήρια από τις δύο αυτές χώρες θα  χρησιμοποιούν ιρανικά δεξαμενόπλοια ασφαλισμένα από την Τεχεράνη.
Αυτό είναι επίσης ένα αίνιγμα για τις τιμές.
Ωστόσο, ο Kilduff σημειώνει ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν ήδη μειώνονται και αυτό θα ενισχυθεί καθώς πλησιάζει η 4η Νοεμβρίου. Καθώς οι διυλιστές βιάζονται να εξασφαλίσουν την προμήθεια από άλλους παραγωγούς, πολλά αποθέματα εξαντλούνται και όταν τα αποθέματα αυτά εξαντληθούν, οι τιμές θα αυξηθούν.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Kilduff σημείωσε την αυξανόμενη ζήτηση για βενζίνη παρά τις υψηλότερες τιμές, αποτέλεσμα της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.
"Η θεμελιώδης εικόνα είναι η ισχυρότερη που έχω δει εδώ και αρκετό καιρό", λέει ο Kilduff. "Όλοι έχουν μια δουλειά, όλοι οδηγούν σε αυτή τη δουλειά και πρόκειται να συνεχίσουν να οδηγούν, ανεξάρτητα από το πόσο κοστίζει η βενζίνη."

Ο  Amrita Sen, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Energy Aspect εκτιμά ότι ενδεχόμενες διαταραχές που απειλούν τις παραγωγικές ικανότητες ορισμένων εξαγωγέων πετρελαίου - δηλαδή η οικονομική αναταραχή στη Βενεζουέλα, η κοινωνική αναταραχή σε μια περιοχή που είναι πλούσια σε πετρέλαιο του Ιράκ και οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν - θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση των τιμών.
"Το κρίσιμο είναι ότι η παραγωγή της Βενεζουέλας συνεχίζει να μειώνεται, το Ιράν υποχωρεί τελικά και είχαμε αυτή τη μεγάλη αναντιστοιχία χρονισμού - ο ΟΠΕΚ είχε αυξήσει την παραγωγή πολύ σύντομα, τώρα το Ιράν υποχωρεί, οπότε η αγορά είναι πολύ πιο αυστηρή" δήλωσε ο Sen στο CNBC.
"Το Ιράκ, η Λιβύη, η Νιγηρία ... Και οι τρεις είναι πολύ, πολύ ασταθής και μόνο μία από αυτές να πάει άσχημα η παραγωγή θα βγει εκτός", δήλωσε ο Sen
"Αυτό είναι το θέμα που έχουμε - ο ΟΠΕΚ έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή και η βραχυπρόθεσμη παραγωγική ικανότητα είναι πολύ περιορισμένη, θα έλεγα περίπου 300.000 βαρέλια ημερησίως. Η Ρωσία έχει ήδη ξεπεράσει (σε όρους παραγωγής) το Ιράκ που σημαίνει ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη διακοπή ... απλά δεν έχουμε καμία πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να την απορροφήσουμε. Αμέσως η αγορά θα αισθανθεί την έλλειψη.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης