Διεθνή

Νότια Αφρική: Εγκρίθηκε η προσφορά της Glencore για τα περιουσιακά στοιχεία της Chevron

tags :
Νότια Αφρική: Εγκρίθηκε η προσφορά της Glencore για τα περιουσιακά στοιχεία της Chevron

Ανοικτό το ενδεχόμενο ανταγωνιστικής προσφοράς από την Sinopec

H επιτροπή  ανταγωνισμού της Νότιας Αφρικής ενέκρινε την προσφορά ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων της Glencore για τα περιουσιακά στοιχεία της Chevron  στη  χώρα και την Μποτσουάνα την Πέμπτη 23/8/2018 , ενισχύοντας τις πιθανότητες  μιας ανταγωνιστικής προσφοράς από την κινεζική Sinopec.
Η Chevron συμφώνησε πέρυσι να πουλήσει το μερίδιό της στην κρατική Sinopec πριν η Glencore προχωρήσει σε συμφωνία με μειοψηφούντες μετόχους, οι οποίοι την στήριξαν και άσκησαν προληπτικά δικαιώματα στην πώληση.
To διακύβευμα είναι μερίδιο 75% στη θυγατρική της Chevron στη Νότια Αφρική που διαθέτει διυλιστήριο πετρελαίου 100.000 βαρελιών ανά ημέρα στο Κέιπ Τάουν, λιπαντικών στο Durban, 820 πρατήρια καυσίμων και άλλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου.
Η πώληση περιλαμβάνει επίσης 220 convenience stores σε όλη τη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα.
Για την Glencore, η συμφωνία θα εξασφάλιζε το πρώτο ενεργητικό διύλισης του trader από τότε που "έτρεξε" downstream επενδύσεις. Για τη Sinopec, θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη μεγάλη επένδυση διυλιστηρίου, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί στο εξωτερικό εν μέσω μιας κορεσμένης εγχώριας αγοράς.
Αμφότερες οι συμφωνίες έχουν πλέον πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού υπό ορισμένες προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μετά τη συμφωνία.
Εναπόκειται στο Δικαστήριο Ανταγωνισμού, το οποίο εκδίδει την τελική απόφαση για τις συμφωνίες, να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί τις συστάσεις της Επιτροπής. Το δικαστήριο έχει ήδη εγκρίνει την προσφορά της Sinopec.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης