Τον Νοέμβριο ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ Εμπορίας
Το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan/ADP), για την αποκρατικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών εγκρίθηκε με απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ το εγκεκριμένο ήδη από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.
Η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, βρίσκεται στην φάση προεπιλογής Υπουψήφιων Επενδυτών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έναρξη της β΄ Φάσης του Διαγωνισμού (due diligence) και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35.5% και προχωρεί στην από κοινού πώληση τουλάχιστον 50,1% με τον στρατηγικό μέτοχο των ΕΛΠΕ, Paneuropean Oil and Industrial Holdings.
Για τον ΔΕΣΦΑ, μετά την ανακήρυξη της κοινοπραξίας Snam S.p.A, Enagas Inernacional S.L.U. Και Fluxys S.A ως προτιμητέο επενδυτή για το 66% του ΔΕΣΦΑ, ο εν λόγω φάκελος της συναλλαγής υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση και θα ακολουθήσουνη υπογραφή Σύμβασης Αγοροπωλησίας Μετοχών και Σύμβασης Μετόχων, η λήψη εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές (ΡΑΕ και Αρχές Ανταγωνισμού) και τέλος η μεταβίβαση των μετοχών και το οικονομικό κλείσιμο, σύμφωνα με το ADP του ΤΑΙΠΕΔ.
Η αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών αξιοποίησης είναι η επόμενη φάση για την ΔΕΗ ενώ σε εξέλιξη είναι ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ο οποίος εκκίνησε με την δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος στις 31.05.2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουλίου.
Μετά την συμφωνία ΔΕΠΑ-Shell, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου, τα οποία είναι η μεταβίβαση μετοχών και οικονομικό κλείσιμο των συναλλαγών, η νομοθέτηση για εταιρικό μετασχηματισμό/διάσπαση της ΔΕΠΑ (ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών).
Γιτην ΔΕΠΑ, το Νοέμβριο του 2018 προβλέπεται να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης του μεριδίου συμμετοχής 50% + 1 μετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην Εμπορία και η αξιοποίησητου μεριδίου συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου (14%) στις υποδομές θα εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της εμπορίας.
Η μέθοδος αξιοποίησης που πρωθείται για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα είναι παραχώρηση δικαιώματος κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του εξαντλημένου αποθέματος ως ΥΑΦΑ ενώ δεν έχει γίνει η επιλογή των συμβούλων για την εν λόγω διαδικασία
Σε επόμενη φάση πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση των εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης και της βιωσιμότητας του έργου καθώς επίσης και η αξιοποίηση της υποδομής, όπως αναφέρει στην έκθεσή του το ΤΑΙΠΕΔ.
www.worldenergynews.gr