Τελευταία Νέα
Commodities

Οι εναλλακτικές λύσεις για τις χώρες (και την Ελλάδα) που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο

Οι εναλλακτικές λύσεις για τις χώρες (και την Ελλάδα) που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι αναλυτές των Barclays, Goldman Sachs και Deutsche Bank
Καθώς το Trump ξεκίνησε τη 6μηνη διαδικασία εξόδου από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν (ή μάλλον όπως παραδέχθηκε ο Steven Mnuchin, η αληθινή πρόθεση του Trump είναι απλώς η επαναδιαπραγμάτευση της υφιστάμενης συμφωνίας και η "είσοδος σε μια νέα συμφωνία"), η μεγαλύτερη ανησυχία μεταξύ των εμπόρων και των αναλυτών είναι επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.
Ορισμένοι όπως η Barclays υποστηρίζουν ότι δεν θα επηρεαστεί καθόλου η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν.
Άλλοι, όπως η UBS, προβλέπουν ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 200-500 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως τους επόμενους 6 μήνες.
Εν τω μεταξύ, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι λόγω της περιόδου των 180 ημερών, δεν θα μειωθεί ούτε η ιρανική παραγωγή πετρελαίου ούτε οι εξαγωγές πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος, δηλαδή την 5η Νοεμβρίου 2018.
Στην πραγματικότητα, επαναληφθεί το φαινόμενο του 2012, υπάρχει η πιθανότητα βραχυπρόθεσμης άνοδος των ιρανικών εξαγωγών λίγο πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος, ενώ θα ακολουθήσει αργή μείωση.
Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, ο τελικός αντίκτυπος ίσως να μην είναι μεγάλος.
Ο λόγος για αυτό είναι ότι μετά την ανακοίνωση, τα άλλα κράτη που έχουν υπογράψει τη συμφωνία τόνισαν ότι θα την στηρίξουν, ενώ δεν αρνήθηκαν το ενδεχόμενο να υπάρξει επανεξέτασή της.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron δήλωσε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση και η ΕΕ δεσμεύθηκε να υποστηρίξει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μόνο οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να ανατρέψουν τη συμφωνία και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να στηρίξει την πρόταση της Γαλλίας για νέες διαπραγματεύσεις.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/iran%20oil%20exports_0.jpg?itok=4Ndw5gwY

Ταυτόχρονα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία και θα αρχίσει συνομιλίες με τα ευρωπαϊκά κράτη, την Κίνα και τη Ρωσία.
Έτσι, με δεδομένη την υποστήριξη των άλλων χωρών, ο Damien Courvalin της Goldman υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος στην ιρανική παραγωγή μπορεί να είναι πιο περιορισμένος από ό, τι υπονοείται από τις δευτερεύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ και σίγουρα λιγότερο από τη μείωση του ενός εκατ. βαρελιών ημερησίως που παρατηρήθηκε το 2012-15.
Εξάλλου, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, ο όγκος των ιρανικών εξαγωγών αποστέλλεται στις ασιατικές χώρες - οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη πει ότι θα συνεχίσουν να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο - ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες που εισήγαγαν ιρανικό πετρέλαιο δεν είναι και τόσο πολλές.
Για τους πελάτες του Ιράν, αυτό που συμβαίνει αυτή τη φορά πιθανότατα είναι πολύ πιο «απαλό» σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Τότε οι χώρες έλαβαν εξαιρέσεις από τις ΗΠΑ – αν και επανεξετάζονταν κάθε 180 ημέρες – εφόσον δέχονταν να μειώσουν σημαντικά τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, έθνη όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία πιθανότατα θα αντιταχθούν απροκάλυπτα στην κίνηση των ΗΠΑ και θα διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου.
Όμως άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Ν. Κορέας μάλλον θα συμμορφωθούν, φοβούμενοι ότι θα χάσουν την προστασία της Ουάσιγκτον, κυρίως έναντι της Β. Κορέας.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/iran%20oil%20clients.jpg?itok=UMmSYjvT


Ξεχωριστά, υπάρχει ένα deja vu με τις τελευταίες κυρώσεις κατά του Ιράν, καθώς οι Ασιάτες αγοραστές πετρελαίου θα μπορούσαν επίσης να στραφούν στη χρήση νομισμάτων διαφορετικών από το δολάριο για να πληρώσουν το Ιράν για τις αγορές πετρελαίου.
Οι πληρωμές μπορούν να δρομολογηθούν είτε μέσω τοπικών είτε ξένων τραπεζών που δεν έχουν στενούς δεσμούς με την Αμερική.
Η Ινδία πλήρωσε αρχικά το Ιράν μέσω μιας τουρκικής τράπεζας προτού δρομολογήσει τις πληρωμές μέσω ενός εγχώριου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος την τελευταία φορά που εφαρμόστηκαν κυρώσεις.
Η ΕΕ θα μπορούσε να επιδιώξει να προστατεύσει τους φορείς της που δραστηριοποιούνται στο Ιράν προσφέροντας νομίσματα διαφορετικά από το αμερικανικό δολάριο μέσω θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Οι Ινδοί αγοραστές πετρελαίου δήλωσαν ότι μπορούν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν πληρωμές σε ευρώ, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιβάλει κυρώσεις στο κράτος του Περσικού Κόλπου.
Ως αποτέλεσμα αυτών των άγνωστων και δεδομένου αυτού του αβέβαιου αντίκτυπου στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου, η Goldman γράφει ότι, όπως και η Barclays, δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί πλήρως η απώλεια της παραγωγής του Ιράν.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/venezuela%20production%202.jpg?itok=d5TVuDqy


Είναι σημαντικό ότι η απότομη πτώση των εξαγωγών του Ιράν θα οδηγήσει σε μια αντίστοιχη μείωση των παγκόσμιων προμηθειών.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν συνομιλίες με διάφορα μέρη που θα ήθελαν να αυξήσουν τις προμήθειες πετρελαίου για να αντισταθμίσουν τις ιρανικές απώλειες.
Ειδικότερα, το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι η χώρα δεσμεύτηκε να στηρίξει τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθεί και ότι θα συνεργαστεί με σημαντικούς παραγωγούς και καταναλωτές εντός και εκτός του ΟΠΕΚ για να περιορίσει τις επιπτώσεις οποιεσδήποτε ελλείψεις εφοδιασμού.
Περιέργως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια ανοδική άνοδο των τιμών δεν έχει να κάνει με το Ιράν.
Η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση σε άλλες βασικές χώρες παραγωγής πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα, η Λιβύη και η Νιγηρία δημιουργούν κινδύνους πρόσθετης απώλειας της παραγωγής.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης