Περιβάλλον

Τρίτη προσφυγή στο ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό

Τρίτη προσφυγή στο ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό
Προέρχεται από 32 κάτοικους των Δήμων Αλίμου, Βούλας, Γλυφάδας, Πειραιά και Καλλιθέας
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε η τρίτη κατά σειρά αίτηση ακύρωσης για την επένδυση στο Ελληνικό Αττικής.
Η τρίτη αίτηση προέρχεται από 32 κάτοικους των Δήμων Αλίμου, Βούλας, Γλυφάδας, Πειραιά και Καλλιθέας.
Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί η αίτηση των 507 κάτοικων των περιοχών του Ελληνικού (Κάτω και 'Ανω Ελληνικό 78 κάτοικοι), Αγίου Κοσμά, Αργυρούπολης και των όμορων Δήμων, όπως και κατοίκων από άλλες πόλεις εκτός εντός και εκτός Αττικής) και 4 νομικών προσώπων (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού).
Όλοι ζητούν να ακυρωθεί το από 28.2.2018 Προεδρικό Διάταγμα για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων).
Η δεύτερη αίτηση που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ είναι από το «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων» και την «Οικολογική Συνεργασία» και ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ. ως αντισυνταγματικό και παράνομο ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά το δασικό τμήμα της έκτασης των 243 στρεμμάτων.
Η τρίτη αίτηση ακύρωσης των 32 κατοίκων στρέφεται κατά του, από 1η Μαρτίου 2018, Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής.
Οι 32 υποστηρίζουν ότι το διάταγμα της 1ης Μαρτίου 2018 είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στη Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου, όπως είναι αντίθετο και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις, ενώ προσκρούει και στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακόμη, υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι η έκταση του Ελληνικού στην ουσία ιδιωτικοποιείται, ότι έπρεπε στα αρχικά στάδια να είχε εκπονηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος, η εκποίηση της έκτασης, να είχε τεθεί σε δημοψήφισμα ως εθνικό θέμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης