Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Goldman Sachs: Τριπλασιασμός επενδύσεων στα 147 δισ. το 2019 για LNG και έρευνες υδρογονανθράκων

Goldman Sachs: Τριπλασιασμός επενδύσεων στα 147 δισ. το 2019 για LNG και έρευνες υδρογονανθράκων
Η στρατηγική των μεγάλων παικτών στους τομείς- κλειδιά
Σε μια ιδιαίτερα κατατοπιστική ανάλυση για τα σχέδια των παγκόσμιων επιχειρήσεων μέχρι το 2020 που ειδικεύονται στο LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και στο DEEPWATER (έρευνες για υδρογονάνθρακες σε μεγάλα θαλάσσια βάθη)προχώρησε η Goldman Sachs.
Σε αυτή την κατηγορία ο δείκτης συγκέντρωσης Herfindhal σημείωσε άνοδο (από 11% στο 20%) ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας, αφού έχoυν υπογραφεί συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ.
Επειδή στο κλάδο του σχιστολιθικού πετρελαίου η συγκέντρωση παραμένει μικρότερη του 3%, το μέσο breakeven παραμένει υψηλό στα 60 δολάρια ανά βαρέλι.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη του LNG θα είναι ισχυρή μέχρι το 2020 αλλά στα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει μείωση.
Θα απαιτηθεί μια αυξημένη δραστηριότητα 4 - 8 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα στην ανάπτυξη της παραγωγής του ΟΠΕΚ για να αποφευχθεί μια πολιτική σύσφιξη της αγοράς μέχρι το 2025.
Οι δύο βασικοί καταλύτες βραχυπρόθεσμα για την ανάπτυξη εκτός ΟΠΕΚ είναι η πορεία του σχιστολιθικού και το χρονοδιάγραμμα των άμεσων επενδύσεων.
Εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση η υποβόσκουσα πτώση του σχιστολιθικού αντιστοιχεί σε 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Όσα πιο ισχυρά αναπτυχθεί την προσεχή πενταετία το σχιστολιθικό, πιο δύσκολο θα είναι να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Κατά συνέπεια στην τρέχουσα χρονιά η ανάλυση δεν αναβαθμίζει τις πηγές του σχιστολιθικού καθώς οι υψηλοί ρυθμοί παραγωγής που έχουν σημειωθεί είναι σε βάρος του χρόνου ζωής των πηγών.
Οι άμεσες επενδύσεις που σημείωσαν άνοδο το 2011 - 2013 και στη συνέχεια υποχώρησαν το 2014 - 2017 δείχνουν ότι ο μακροπρόθεσμος κύκλος εκτός σχιστολιθικού χτυπά τις κορυφές που αντιστοιχούν σε 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περίοδο 2017-2020.
Από το 2021 και πέρα ο ρυθμός πέφτει στο ήμισυ 0,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Οι καθυστερήσεις των άμεσων επενδύσεων από το 2014 έχουν αφαιρέσει 6 εκατ. δολάρια από την παραγωγή μέχρι το 2025 και 2 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (boe/d) από την δυναμικότητα του LNG.
Η εκτίμηση είναι ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ πρέπει να αυξηθεί με 4,8 εκατ. βαρέλια ανά ημερά μέχρι το 2025 για να καλύψει το κενό.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών έπειτα από την πτώση των τιμών πετρελαίου το 2014,διαμορφώνονται προυποθέσεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων με επίκεντρο το LNG.
Με απλά λόγια θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις κερδοφορίας 135 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ισοδύναμου πετρελαίου στους τομείς του LNG και στις έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων στα βάθη των θαλασσών (Deepwater).


Για τους λόγους αυτούς οι «Επτά αδελφές» στις οποίες αντιστοιχεί το 90% των μεγάλων επενδύσεων από το 2014 δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους τομείς.
Κατά το γ’ τρίμηνο του 2017 τα νεκρά σημεία του LNG έπεσαν κατά 15% και του Deepwater κατά 20% ενώ του σχιστολιθικού έμειναν σταθερά με αποτέλεσμα να είναι οριακός παραγωγός στην τιμή των 61 δολαρίων ανά βαρέλι.
Υπολογίζουμε ότι οι άμεσες επενδύσεις θα τριπλασιαστούν το 2019 από 56 δισ. το 2017 σε 147 δισ δολ το 2019, καθώς η βιομηχανία χρειάζεται μακροπρόθεσμα περισσότερο πετρέλαιο και LNG μετά το 2020.
Το LNG αναμένει κυρώσεις της τάξεως των 160 δισ. την επόμενη τριετία τετραπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη.
Οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις του πετρελαίου ελέγχουν για ακόμη μια φορά τον μακροχρόνιο κύκλο έχοντας ανακτήσει τη διαπραγματευτική τους δυνατότητα σε τρεις τομείς κλειδιά:
Πρόσβαση χαμηλού κόστους, καλύτερους φορολογικούς όρους και χαμηλά κόστη ανάπτυξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης