Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ο υψηλός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης καθιστά μη ανταγωνιστικό στην αγορά θέρμανσης το πετρέλαιο

Ο υψηλός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης καθιστά μη ανταγωνιστικό στην αγορά θέρμανσης το πετρέλαιο
Για να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις φυσικό αέριο και ηλεκτρικό θα πρέπει ο ΕΦΚ να μειωθεί από τα 270 ευρώ που είναι σήμερα στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο
Το φυσικό αέριο είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας ανά Kwh σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα.   
Η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου είναι στα 0,018 ευρώ ανά Kwh και αφορά το κόστος της ενέργειας χωρίς τις επιπλέον επιβαρύνσεις.  
Όταν όμως υπολογισθούν και οι φόροι, η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται στα 0,053 ευρώ ανά Kwh.  
Στο πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της υψηλής φορολογίας και των διεθνών τιμών το κόστος εκτοξεύεται ανά Kwh στα 0,11 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από τα 270 ευρώ που είναι σήμερα να μειωθεί στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Μόνο έτσι το κόστος της κιλοβατώρας θα πλησιάζει στα επίπεδα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.  
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να διαθέσει περί τα 50 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή σεζόν (2017 – 2018),  ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχε διαθέσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Η λύση του ηλεκτρικού ρεύματος

Για τους οικονομικά ευάλωτους καταναλωτές λύση αποτελεί η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς το μέσο κόστος της Kwh διαμορφώνεται στα 0,080 ευρώ.
Πρόκειται για το σύνολο της αγοράς με βασικό πυλώνα τη ΔΕΗ που διαθέτει σήμερα περισσότερους από 6 εκατομμύρια καταναλωτές.  
Πάντως τα στελέχη των εταιρειών προετοιμάζονται για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και φυσικού αέριου, όπου από τις αρχές του 2018  θα μπορούν να προσφέρουν και τις δύο υπηρεσίες ταυτόχρονα.
Έτσι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί και οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να επιλέγουν την πιο συμφέρουσα πρόταση.  
Οι καταναλωτές με το νέο καθεστώς θα έχουν περισσότερες επιλογές και θα είναι σε θέση να επιλέξουν δύο παρόχους που θα προσφέρουν τα φθηνότερα τιμολόγια τόσο στη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στην παροχή φυσικού αερίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης