Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Capital Economics: Η Ελλάδα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Capital Economics: Η Ελλάδα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά τα έσοδα μειώνονται
Καθώς η Καταλονία συνεισφέρει ένα δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο στη φορολογική επιβάρυνση, οποιαδήποτε κίνηση για την παροχή μεγαλύτερης δημοσιονομικής αυτονομίας στην περιοχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα για την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας
Η Ελλάδα πετυχαίνει φέτος τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά η επίδοση είναι χειρότερη από εκείνη που είχε καταγραφεί το 2016.
Αυτό αναφέρει η Capital Economics στη σημερινή της ανάλυση για τις δημοσιονομικές επιδόσεις των χωρών της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι τα έσοδα ήταν χαμηλότερα από τον στόχο, τα οποία το Υπουργείο Οικονομικών απέδωσε στις αυξημένες επιστροφές φόρων και την αναβολή της πρώτης δόσης του φόρου ακίνητης περιουσίας από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.



Τέλος, η Ιρλανδία συνεχίζει να αποδίδει καλά.
Βεβαίως, τα έσοδα ήταν χαμηλότερα από την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά οι δαπάνες ήταν περαιτέρω κάτω από το στόχο.
Τα πρόσφατα δημοσιονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι περισσότερες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης εξακολουθούν να βελτιώνουν τη δημοσιονομική τους θέση.
Ωστόσο, η Ιταλία είναι μια εξαίρεση και έχει επηρεαστεί από την έλλειψη δημοσιονομικής προσπάθειας.
Τα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το δεύτερο τρίμηνο έδειξαν ότι το εποχικά διορθωμένο έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε από το 1,0% του ΑΕΠ το α' 3μηνο του έτους, στο 1,2% στο β' 3μηνο.
Ωστόσο, το έλλειμμα εξακολουθεί να είναι χαμηλό.
Στο μεταξύ, το δημόσιο χρέος παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 89,1%. Τα χρέη των περιφερειακών χωρών παρέμειναν κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα, με εξαίρεση την Ιρλανδία.



Τα νεώτερα στοιχεία αποκάλυψαν ότι στα τέλη του 3ου τριμήνου, οι περισσότερες περιφερειακές χώρες βελτίωσαν τη δημοσιονομική τους θέση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Κατά τους εννέα μήνες έως το Σεπτέμβριο, ο ιρλανδικός προϋπολογισμός παρουσίασε πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ σε σύγκριση με έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα μείωσαν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.
Ωστόσο, στην Ιταλία, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία μέχρι τον Αύγουστο, το έλλειμμα του κράτους διευρύνθηκε.
Παρά την επιδείνωση τον Αύγουστο, η Ιταλία εξακολουθεί να φαίνεται πιθανό να πετύχει τον στόχο της ΕΚ για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού φέτος.
Ωστόσο, η Κομισιόν επέκρινε την ιταλική κυβέρνηση για την έλλειψη διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσαρμογής το 2018, αντανακλώντας εν μέρει την ακύρωση της αύξησης του ΦΠΑ.
Τελικά, όμως, η εμπειρία δείχνει ότι οι Βρυξέλλες θα αφήσουν την Ιταλία πιο χαλαρή, εκτιμά η Capital Economics.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε επίσης ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία (μαζί με τη Γαλλία και το Βέλγιο) κινδυνεύουν να χάσουν ορισμένους στόχους για τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος το 2018.
Η Ισπανία σχεδιάζει να μειώσει το γενικό έλλειμμα της κυβέρνησης στο 2,3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Ωστόσο, καθώς το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 είναι πιθανότερο να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, αυτό φαίνεται ιδιαίτερα φιλόδοξο.
Επιπλέον, καθώς η Καταλονία συνεισφέρει ένα δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο στη φορολογική επιβάρυνση, οποιαδήποτε κίνηση για την παροχή μεγαλύτερης δημοσιονομικής αυτονομίας στην περιοχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα για την κεντρική κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, η καταλανική κρίση ανέβαλε την έγκριση του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018.



Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης