Ενέργεια

Το Τουρκμενιστάν σχεδιάζει εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ρωσίας

Το Τουρκμενιστάν σχεδιάζει εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ρωσίας
"Εάν επιτευχθούν αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες με αγοραστές και χώρες διέλευσης, ο υπάρχων αγωγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στις χώρες της ΚΑΚ και στην Ανατολική Ευρώπη", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της  Turkmengas
Το Τουρκμενιστάν ενδέχεται να παραδώσει φυσικό αέριο στην Ανατολική Ευρώπη μέσω της Ρωσίας, ανέφερε ανώτατη αξιωματούχος του τομέα Ενέργειας την Πέμπτη 2/11, αφού η Μόσχα σταμάτησε να αγοράζει φυσικό αέριο από την κεντρική ασιατική χώρα.
Η διακοπή των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας της άφησε το Τουρκμενιστάν με την Κίνα ως τον μοναδικό αγοραστή του φυσικού αερίου της, πιέζοντας  την οικονομία της λόγω της πτώσης των εσόδων από το σκληρό νόμισμα.
Ο Myrat Archayev, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής επιχείρησης ενέργειας Turkmengas, δήλωσε σε μια διάσκεψη για την ενέργεια στο Ασγκαμπάτ ότι η χρήση της Ρωσίας ως διαμετακομιστικής διαδρομής παρά ως αγοραστής είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν ανέφερε αν συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη Μόσχα.
"Έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα αγωγών στη βόρεια κατεύθυνση μέσω του οποίου το Τουρκμενιστάν εξήγαγε ιστορικά φυσικό αέριο στη Ρωσία και άλλες χώρες της ΚΑΚ", δήλωσε, αναφερόμενος σε πρώην σοβιετικά έθνη όπως η Ουκρανία.
"Εάν επιτευχθούν αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες με αγοραστές και χώρες διέλευσης, αυτός ο υπάρχων αγωγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στις χώρες της ΚΑΚ και στην Ανατολική Ευρώπη", πρόσθεσε.
Το Τουρκμενιστάν παράγει περίπου 70 bcm φυσικού αερίου ετησίως και η Ρωσία αγόραζε πάνω  πάνω από  40 bcm. Πέρυσι, όμως, οι εξαγωγές από το Τουρκμενιστάν ήταν μόλις 37,3 bcm εκ των οποίων τα 29,4 bcm. διοχετεύονταν στην Κίνα


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης