Χρηματιστήριο & Αγορές

Μπορεί η πτώση των τραπεζικών μετοχών να συμπαρασύρει τις ενεργειακές και αν ναι τι σημαίνει αυτό;

Μπορεί η πτώση των τραπεζικών μετοχών να συμπαρασύρει τις ενεργειακές και αν ναι τι σημαίνει αυτό;
Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα σε ένα αδύναμο χρηματιστηριακό σκηνικό
Μπορεί η πτώση των τραπεζικών μετοχών που παρουσιάζουν αδυναμία και για τις οποίες οι ξένοι επενδυτές αποστασιοποιούνται να συμπαρασύρΕΙ τις ενεργειακές μετοχές και σε ποιό βαθμό;
Η αλήθεια είναι ότι τα fundamentals ενεργειακών μετοχών όπως η Μότορ Όιλ και ο Μυτιληναίος δεν έχουν καμία σχέση με την πορεία της διαχείρισης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες.
Αυτό φάνηκε και από την υπεραπόδοση και πορεία των 2 μετοχών κατά την διάρκεια των 15 τελευταίων μηνών.
Από την άλλη πλευρά η αδύναμη και μη πειστική εικόνα των τραπεζών προς τους ξένους δημιουργούν γενικότερο βαρίδι στην αγορά.
Αν σε αυτό προστεθούν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες τότε μπορούμε να πούμε ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν ευκαιρίες αγορών στον ενεργειακό κλάδο.
Όμως εμπλοκές σε αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των τραπεζών ενδέχεται να δημιουργήσει νέα κωλύματα όσον αφορά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Το στοιχείο αυτό θα επηρεάσει αρνητικά οικονομία και αγορά.

Ο σηματωρός των εξελίξεων είναι η ΔΕΗ, της οποίας το ομόλογο λήξης του 2019 έχει ανέβει στα επίπεδα 94-95, καταγράφοντας την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς ενώ ισχυρά αμερικάνικα funds έχουν πάρει θέση στην μετοχή με το περιορισμένο FREE FLOAT, χαμηλότερο των 200 εκατ ευρώ.
Όμως εκείνο που θα μετρήσει και θα διαφοροποιήσει επί της ουσίας τιε εξελίξεις για τους επενδυτές είναι η πορεία των market tests που για την ΔΕΗ, όμως είναι win win περίπτωση.
Και αυτό γιατί αν η ΔΕΗ πουλήσει λιγνιτικές μονάδες θα βάλει λεφτά στο Ταμείο και θα μπορέσει με μεγαλύτερη ευχέρεια να διαχειριστεί ταμειακά και αναπτυξιακά ζητήματα.
Αν τα market tests αποτύχουν τον επόμενο μήνα τότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε πώληση και υδροηλεκτρικών οπότε εκ των πραγμάτων θα ωφεληθεί η ΔΕΗ σαν επιχείρηση, αφού θα εισπραξει πουλώντας ένα ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο.
Η αγορά θα περιμένει ωσότου ανοίξει και αυτό το ζήτημα αλλά ο,τι και να γίνει οι εξελίξεις στην ΔΕΗ δεν "γυρίζουν πίσω".
Παράλληλα η επιχείρηση βελτιώνει την εισπραξιμότητα των απαιτήσεων.

Μυτιληναίος και Μότορ Όιλ μπορεί να περικλείουν κεφαλαιακά κέρδη και μάλιστα τέτοια που να έγιναν σε λίγους μήνες, όμως τα ισχυρα δεδομένα που διαθέτουν οδηγούν σε ευκαιρίες αγορών σε περίπτωση διορθωτικής κίνησης.
Ήδη οι διεθνείς οίκοι, Credit Suisse και Goldman κατέταξαν την Μότορ Όιλ στην κατεξοχήν ωφελημένη από τον τυφώνα Harvey, καθώς είναι ο Leader αποτελεσματικότητας των ελληνικών διυλιστηρίων.
Ο Μυτιληναίος από την πλευρά του έχει την ευκαιρία να κλειδώσει σε υψηλές τιμές τις πωλήσεις αλκουμινίου για το 2018 αφου το μέταλλο κινείται στα 2110 δολ/τόνο.
Η Βιοχάλκο δείχνει ότι κινείται σχετικά ανεξάρτητα από την αγορά καθώς διαθέτει υψηλή κερδοφορία 150 εκατ ευρώ Ebitda στο α εξάμηνο του 2017 που βασίζεται στις εξαγωγές και την ανάκαμψη της ευρωπαικής οικονομίας.
Κρίσιμο γι ααυτήν θέμα η άνοδος του ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ με κλειδωμένη κερδοφορία και δυνατότητα μερισματικής απόδοσης δέχεται πίεση, καθώς οι παλαιοί μέτοχοι τον πουλούν για να κρατήσουν την ΔΕΗ που έχει ελκυστική κεφαλαιοποίηση σε σχέση με assets και προοπτικές.
Όμως αν συνδυαστεί με τις γεωπολιτικές προοπτικές και την παρουσία των Κινέζων τότε οποιαδήποτε υποχώρηση κάτω από τα 2 ευρώ μπορεί να θεωρηθεί σαν πολύ καλή επενδυτική ευκαιρία.
Ισχυρά δεδομένα υποστηρίζουν επίσης τις μετοχές της ΓΕΚ Τέρνα και των ΕΛΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης