Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μάχη» μεταξύ Χρηματιστηρίων Λονδίνου και Νέας Υόρκης για την IPO της Aramco

tags :
«Μάχη» μεταξύ Χρηματιστηρίων Λονδίνου και Νέας Υόρκης για την IPO της Aramco
Εκτός από το Χρηματιστήριο του Ριάντ, η πώληση του 5% της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα έξι μεγαλύτερα Χρηματιστήρια του κόσμου.
Η Σαουδική Αραβία θα επιλέξει ένα ανάμεσα στα έξι μεγαλύτερα Χρηματιστήρια του κόσμου για την ΙΡΟ της Saudi Aramco το 2018, την οποία πολλές χρηματοπιστωτικές αγορές θα ήθελαν να φιλοξενήσουν, καθώς εκτιμάται ότι θα τραβήξει προσφορές ύψους έως και 2 τρισ. δολαρίων.
Εκτός από το Χρηματιστήριο του Ριάντ, η πώληση του 5% της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, του Χονγκ Κονγκ, του Τόκιο, της Σιγκαπούρης ή του Τορόντο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, φαβορί θεωρείται το βρετανικό χρηματιστήριο, καθώς προχώρησε πρόσφατα σε αλλαγές των κανονισμών του, που διευκολύνουν τις κρατικές εταιρείες άλλων χωρών να εγγραφούν στο ταμπλό του.
Επίσης, εξαλήφθηκε ο όρος ότι οι ελεγχόμενες από τον κρατικό έλεγχο εταιρείες θα διαθέτουν τουλάχιστον το 25% των μετοχών τους, για να είναι επιλέξιμες για το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Αυτή όπως σημειώνει το Bloomberg είναι μια μεγάλη παραχώρηση προς τους Σαουδάραβες, οι οποίοι δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να πουλήσουν περίπου το 5% της εταιρείας.
Ωστόσο, για την Aramco το ενδεχόμενο Brexit θα μπορούσε να αμαυρώσει την επιλογή του Λονδίνου, καθώς θα μειώσει τον αριθμό των πιθανών αγοραστών των μετοχών της εταιρείας.
Η επιλογή της Νέας Υόρκης προς τους Σαουδάραβες, ως οικονομικός κόμβο της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ενισχύεται από τη σχέση που είχε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.
Η Aramco είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου στις ΗΠΑ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.
Η εταιρεία κατέχει επίσης το μεγαλύτερο διυλιστήριο των ΗΠΑ, ένα εργοστάσιο στο Port Arthur του Τέξας, μέσω της εξ ολοκλήρου θυγατρικής της Motiva Enterprises LLC.
Ένας κίνδυνος για την εισαγωγή του Aramco στη Νέα Υόρκη, είναι ένας νόμος των ΗΠΑ, που επιτρέπει στα θύματα της τρομοκρατίας να μηνύσουν ξένες κυβερνήσεις, που συνδέονται με επιθέσεις.
Δεκαπέντε από τους 19 αεροπειρατές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, ήταν πολίτες της Σαουδικής Αραβίας και σύμβουλοι της εταιρείας ανέφεραν, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν παράσχει διαβεβαιώσεις, ότι η Aramco δεν θα ήταν στόχος μιας τέτοιας εξέλιξης.
Η Aramco αξιολογεί επίσης τον κίνδυνο ευρύτερων διαφορών στις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να προκύψουν, για παράδειγμα με αγωγές μετόχων που απευθύνονται στην εταιρεία για περιβαλλοντικές ανησυχίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης