Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΙΟΒΕ: Άλμα στις 98,2 μονάδες τον Ιούλιο του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα

tags :
ΙΟΒΕ: Άλμα στις 98,2 μονάδες τον Ιούλιο του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα
Η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, η εκταμίευση μέρους της δόσης και η ενίσχυση της πεποίθησης πως το πρόγραμμα κινείται εντός τροχιάς, συντελούν στη σταδιακή άμβλυνση της απαισιοδοξίας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Σημαντική ενίσχυση καταγράφει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο, καθώς φθάνει στις 98,2 (από 94) μονάδες, στο υψηλότερο μάλιστα επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ιδιαίτερα ισχυρή είναι η βελτίωση στις Κατασκευές, κυρίως σε σχέση με τα δημόσια έργα, ενώ οι υπόλοιποι τομείς εμφανίζουν μικρές θετικές ή αρνητικές διακυμάνσεις, ανάλογα και με τη δυναμική των επιμέρους κλάδων τους.
Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εκταμίευση μέρους της δόσης της χρηματοδοτικής υποστήριξης από τους εταίρους, και η ενίσχυση της πεποίθησης πως το πρόγραμμα κινείται εντός τροχιάς, έστω και με καθυστερήσεις, συντελούν στη σταδιακή άμβλυνση της απαισιοδοξίας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Στην πλευρά της προσφοράς, η βελτίωση των προσδοκιών φαίνεται πως συνδέεται και με τη δυναμική του τουρισμού από το εξωτερικό, αλλά και τη βελτίωση των επιδόσεων εξαγωγικών κλάδων της οικονομίας, λόγω και της ταχύτερης μεγέθυνσης σε βασικούς εμπορικούς εταίρους.
Η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, από την άλλη, είναι αποτέλεσμα κυρίως λιγότερο αρνητικών προβλέψεων για την ανεργία στο επόμενο διάστημα, καθώς φαίνεται να διαμορφώνονται συνθήκες κανονικότητας στην εικόνα της οικονομίας, με σχετική ενίσχυση και των επενδύσεων. Όπως παρατηρείται και συνολικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάθε εξέλιξη που μειώνει την πιθανότητα άμεσου εκτροχιασμού της οικονομίας, μειώνει την απαισιοδοξία των νοικοκυριών, έστω και βραχυπρόθεσμα.
Συνολικά, η εξέλιξη του δείκτη οικονομικού κλίματος προοιωνίζεται θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνονται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μεταβάλλεται ελαφρώς θετικά
- στις Κατασκευές, κυρίως οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων και λιγότερο οι αντίστοιχες προβλέψεις για την απασχόληση μεταβάλλονται θετικά
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με τις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων να κινούνται ελαφρώς ανοδικά
- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της περιορίζονται
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται σημαντική βελτίωση του δυσμενούς ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και της χώρας όμως να επιδεινώνονται και την πρόθεση αποταμίευσης να παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης