Επιχειρήσεις

Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Καταστροφή η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων – Γιατί με είπαν dealer

Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Καταστροφή η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων – Γιατί με είπαν dealer
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ διαβεβαίωσε ότι τα οφέλη από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην State Grid είναι πολύ μεγαλύτερα, από το να πωλούταν σε ευρωπαϊκή εταιρεία.
«Η ζημιά που θα υποστεί η ΔΕΗ αν πουλήσει υδροηλεκτρικές μονάδες, θα είναι πολύ μεγάλη και αυτό γιατί τα υδροηλεκτρικά είναι το πλέον κερδοφόρο, αν όχι το μόνο κερδοφόρο, κομμάτι της παραγωγής της επιχείρησης».
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας σήμερα σε επιτροπή της Βουλής που ως κεντρικό θέμα είχε την νέα μονάδα αποθείωσης στον Άγιο Δημήτριο 5, αλλά επί της ουσίας επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το μέλλον της ΔΕΗ.
Παρόντος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο κ. Παναγιωτάκης είπε, ότι πολύ σύντομα θα οριστικοποιηθεί το πακέτο των λιγνιτικών μονάδων που θα δοθούν προς πώληση μέσω του market test και πρόσθεσε «με αφορμή την πρόσκληση που έκανα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist σε ιδιώτες επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αγορά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, κάποιοι με χαρακτήρισαν ως dealer.
Δεν πειράζει.
Θα πρέπει να είμαι καλός dealer για να πετύχουμε ένα καλό αντάλλαγμα για τις λιγνιτικές μονάδες, όπως κάναμε και με τον ΑΔΜΗΕ».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παναγιωτάκης αναφερόμενος στο ζήτημα της πώλησης του ΑΔΜΗΕ και για το αν ήταν ικανοποιητικό το τίμημα, που προσέφερε η State Grid, όπως επίσης για το εάν θα ήταν πιο συμφέρουσα για την ΔΕΗ η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, είπε ότι «στην αξιολόγηση του συγκεκριμένου θέματος θα πρέπει να συνυπολογίζουμε και την πολιτική της ΕΕ σε σχέση με τις κινεζικές εταιρείες.
Διατηρώ μεγάλες αμφιβολίες για το εάν θα μπορούσε τελικώς να εξαγοράσει κινεζική εταιρεία το 66% του ΑΔΜΗΕ και πρέπει να πω, ότι η ευρωπαϊκή-ιταλική TERNA προσέφερε μόνο 180 εκατομμύρια ευρώ έναντι 320 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε η State Gridγια το 24% του ΑΔΜΗΕ».
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κατέληξε σημείωσε, ότι αν συμμετείχαν μόνο ευρωπαϊκές εταιρείες, το τίμημα θα ήταν πολύ μικρότερο, ενώ απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη σχετικά με τα προνόμια που προβλέπονται στη συμφωνία μετόχων υπέρ της State Grid, σημείωσε ότι οι Ιταλοί της TERNA είχαν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις σε σχέση με το management.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης