Επικαιρότητα

Γ. Στουρνάρας στην ΕΡΤ: Δεν αποκλείεται μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ ακόμη και 0,5%

Γ. Στουρνάρας στην ΕΡΤ: Δεν αποκλείεται μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ ακόμη και 0,5%
Τι δήλωσε επίσης για IRIS, Τrump και Ταμείο Ανάκαμψης
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ εχθές (28/11).

O κεντρικός τραπεζίτης μίλησε στην έκτακτη οικονομική εκπομπή του ΕΡΤNews με τον Θάνο Τσίρο και τη Ραλλού Αλεξοπούλου, με φόντο τον προϋπολογισμό του 2025.

Τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το ύψος μείωσης του επιτοκίου από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας δεν απέκλεισε την πιθανότητα η μείωση να φτάσει ακόμα και στο 0,5% υπό προϋποθέσεις.

«Όπως πάνε τώρα τα πράγματα και ο πληθωρισμός όπως είχαμε προβλέψει, οι 25 μονάδες βάσης είναι το πιο πιθανό», είπε μεταξύ άλλων. Για το αν μπορεί να αποκλειστεί το 0,5%, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως, «όχι δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το ακραίο είναι να μην κάνουμε καθόλου μείωση», είπε.

Τυχόν επιβολή δασμών στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ θα οδηγήσει τη παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας ότι αν η ευρωζώνη βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση τότε η ΕΚΤ θα ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική.

«Πρέπει να έχουμε την προσοχή μας πολύ τεταμένη εδώ. Αν έχουμε στοιχεία ότι ένα τέτοιο πακέτο οδηγεί σε ύφεση στην ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό πια να ασκήσουμε μια πιο επιθετική πολιτική μείωσης των επιτοκίων».

Πετυχημένο το σύστημα IRIS

Ως ένα πετυχημένο σύστημα πληρωμών χαρακτηρίζει το IRIS ο κεντρικός τραπεζίτης αφήνοντας παράθυρο αύξησης του ημερήσιου ορίου συναλλαγών που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Για το αν το όριο θα μπορούσε να αυξηθεί, είπε πως, «θα μπορούσε. Είναι κάτι που το κοιτάμε. Το IRIS είναι ένα πετυχημένο σύστημα, δεν έχουμε ανάγκη άλλου συστήματος. Έχουμε επενδύσει σε αυτό, πηγαίνει πολύ καλά. Πρέπει να δούμε τι προβλήματα έχει και να τα διορθώσουμε και να το επεκτείνουμε και να γίνει ένα εθνικό σύστημα πληρωμών».

Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη πήγε αρκετά καλά τα τελευταία χρόνια

«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη πήγε αρκετά καλά τα τελευταία χρόνια και μέσα στην πανδημία, βέβαια με κρατική βοήθεια τεράστια, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Αλλά και μετά έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς τους διάφορους κλυδωνισμούς», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Στουρνάρας.

«Εντάξει, τώρα δεν προβλέπουμε και καμιά πολλή μεγάλη ύφεση. Εκτός και αν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έρθει κάποιο πακέτο με δασμούς πολύ σκληρό, αλλά προς το παρόν δεν βλέπω κάποια μεγάλη κρίση, κάποια μεγάλη κρίση στον τραπεζικό τομέα. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και την προσοχή μας επίσης. Διότι, ξέρετε, μια κρίση μπορεί να έρθει και εκεί που δεν την περιμένεις. Δηλαδή, αν ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εφαρμόσει αυτά που έχει πει προεκλογικά, τότε για την Ευρώπη δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο αυτό».

Σε ερώτηση αν θεωρεί πως θα μπορούσε να βρεθεί ένας τρόπος το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει μια πιο μόνιμη μορφή μετά το 2026, ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως «αυτό θα ήταν επιθυμητό. Πολλοί από εμάς ονειρευόμαστε μια Ευρώπη με υψηλότερη συνοχή και με πολλές κοινές πολιτικές. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξε μια τέτοια τάση. Αυτό το Ταμείο που λέτε δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ήταν σωτήριο, ιδιαίτερα για τις χώρες που είχαν προσβληθεί πολύ από την πανδημία, αλλά και τον ευρωπαϊκό Νότο.

Για πρώτη φορά ίσως  ο ευρωπαϊκός Νότος συγκλίνει με τον Βορρά. Βλέπετε, όλες αυτές οι χώρες που είχαν μπει σε προγράμματα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, είναι χώρες που αναπτύσσονται γρηγορότερα σήμερα, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Άρα έχει αποδείξει την αξία του αυτό το Ταμείο. Θα ήταν ευχής έργον. Ήταν από τα στοιχεία που έλειψαν, ενώ υπήρξε μια σημαντική πρόοδος. Το νέο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, είναι πιο ορθολογικό από το παλιό. Θα επιθυμούσαμε, όμως, να συμπληρωνόταν από ένα μόνιμο εργαλείο σαν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ίσως, αν επεκταθεί, να πειστούν οι χώρες, που σήμερα αρνούνται να δεχθούν τη μόνιμη ύπαρξή του, να αλλάξουν γνώμη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης