Ενέργεια

Βέλγιο: Πιέζει την ΕΕ για απαγόρευση του ρωσικού LNG (FT)

Βέλγιο: Πιέζει την ΕΕ για απαγόρευση του ρωσικού LNG (FT)
Το Βέλγιο μαζί με την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία- ήταν ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες
Το Βέλγιο επιδιώκει με κάθε τρόπο την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το ισχύον καθεστώς κυρώσεων δεν μπορεί να ανακόψει την αύξηση των εισαγωγών στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής του γκρουπ, δήλωσε στους Financial Times η Βελγίδα υπουργός Ενέργειας, Tinne Van der Straeten.

Το Βέλγιο μαζί με την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία- ήταν ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την απεξάρτηση πολλών πελατών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών.

Τώρα το Βέλγιο θεωρεί ότι οι πρόσφατες προσπάθειες της ΕΕ να μειώσει τα ρωσικά έσοδα από το LNG δεν επαρκούν για να επιτρέψουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να εγκαταλείψουν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τη Ρωσία, οι περισσότερες από τις οποίες υπογράφηκαν πριν από το 2022.

«Έχουμε ρωσικό φυσικό αέριο που έρχεται στο Βέλγιο. Έψαξα κάτω από κάθε πέτρα και η νομοθεσία για το φυσικό αέριο δεν πρόκειται να βοηθήσει», δήλωσε η Van der Straeten στους FT, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση».

Η τελευταία δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία περιλαμβάνει την απαγόρευση των υπηρεσιών μεταφόρτωσης ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο έδαφος της ΕΕ με σκοπό τις εργασίες μεταφόρτωσης σε τρίτες χώρες, μετά από μια μεταβατική περίοδο 9 μηνών.

Αυτό καλύπτει τόσο τις μεταφορές από πλοίο σε πλοίο όσο και τις μεταφορές από πλοίο σε ξηρά, καθώς και τις εργασίες επαναφόρτωσης, ενώ δεν επηρεάζει την εισαγωγή αλλά μόνο την επανεξαγωγή σε τρίτες χώρες μέσω της ΕΕ, δήλωσε η ΕΕ.

Για να προσπαθήσει περαιτέρω να περιορίσει τα ρωσικά έσοδα από το LNG, η ΕΕ συμφώνησε επίσης να απαγορεύσει τις νέες επενδύσεις, καθώς και την παροχή αγαθών, τεχνολογίας και υπηρεσιών για την ολοκλήρωση των υπό κατασκευή έργων LNG, όπως το Arctic LNG 2 και το Murmansk LNG.

Επιπλέον, η δέσμη μέτρων απαγορεύει πλέον την εισαγωγή ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε συγκεκριμένους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής που δεν είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν έχουν περιορίσει τις εισαγωγές της ΕΕ σε ρωσικό καύσιμο.

Η Sophie Hermans, υπουργός Κλιματικής Πολιτικής και Πράσινης Ανάπτυξης της Ολλανδίας, ζήτησε επίσης αυτή την εβδομάδα πρόσθετες κυρώσεις μέσω «κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης», καθώς οι εισαγωγές ρωσικού LNG στο Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης