Ενέργεια

Η Βελγίδα υπουργός Ενέργειας προειδοποιεί για τον κίνδυνο συμφόρησης στα δίκτυα της Ευρώπης

Η Βελγίδα υπουργός Ενέργειας προειδοποιεί για τον κίνδυνο συμφόρησης στα δίκτυα της Ευρώπης
Ζητούμενο η ανάπτυξη των ΑΠΕ να γίνει με τον σωστό τρόπο
Η Ευρώπη πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψει τη συμφόρηση στα δίκτυά της, καθώς αυτά αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ενεργειακής της μετάβασης, προειδοποίησε η Βελγίδα υπουργός Ενέργειας Tinne van der Straeten.

Το ταξίδι προς το net zero είναι «γεμάτο προκλήσεις», δήλωσε η van der Straeten, και μία από τις μεγαλύτερες είναι η κατασκευή ενός δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να υποστηρίξει όλα τα νέα αιολικά και ηλιακά πάρκα που θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία, χωρίς να μπλοκάρει.

Η van der Straeten έκανε την παραπάνω δήλωση κατά την έναρξη της εκδήλωσης WindEnergy Hamburg, στο οποίο αναμένεται να παρευρεθούν συνολικά πάνω από 40.000 σύνεδροι από τον τομέα της αιολικής ενέργειας αυτή την εβδομάδα.

Η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει 100% στα δίκτυα, είπε, διότι η τρέχουσα αργή ανάπτυξή τους αποτελεί επί του παρόντος πρόβλημα που απειλεί τους στόχους της απανθρακοποίησης.

Αν δεν αυξηθεί η χωρητικότητα των δικτύων, τα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα λειτουργήσουν όπως πρέπει.

Η ανεπαρκής ανάπτυξη του δικτύου θα εμποδίσει επίσης το σχέδιο της ΕΕ να συνδέσει τα δίκτυα των κρατών μελών της, είπε.

«Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ενέκριναν φέτος προτάσεις που αποσκοπούν στο να ανοίξουν το δρόμο για ένα ευρωπαϊκό υπερδίκτυο», τόνισε η der Straeten.

Η Βελγίδα ΥΠΕΝ συζήτησε επίσης στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης την έναρξη μιας δημοπρασίας για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο 700 MW στη ζώνη Princess Elisabeth μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο διαγωνισμός θα χρησιμοποιήσει το σύστημα των Συμβάσεων επί της Διαφοράς, το οποίο, όπως δήλωσε η Van der Straeten, είναι το πρώτο του είδους του που εγκρίθηκε από την ΕΕ.

Η δημοπρασία θα ορίζει ότι τα έργα που θα επιλεχθούν θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει μέσα στους 48 επόμενους μήνες.

Τα 3,5 GW αιολικής ισχύος που σχεδιάζονται για τη ζώνη Princess Elisabeth μέχρι το 2030 θα είναι, όπως είπε η Βέλγος υπουργός, αρκετά για να τροφοδοτήσουν κάθε σπίτι στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι το Βέλγιο στοχεύει να φτάσει τα 6 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος το 2030 και τα 8 GW μέχρι το 2040.

Το think tank Ember ανέφερε το 2022 ότι το Βέλγιο θα έχει μέχρι το τέλος της δεκαετίας ένα από τα πιο βρώμικα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ εκτίμησε τότε ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η Van der Straeten και ο Γερμανός υφυπουργός Ενέργειας Philipp Nimmermann, ο οποίος μίλησε επίσης στην έναρξη του συνεδρίου, συμφώνησαν νωρίτερα φέτος να εξετάσουν την ανάπτυξη κοινής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, μέσω έργων που θα συνδέουν τις δυο χώρες.

Ο διαχειριστής δικτύου του Βελγίου, Elia, βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο της δημιουργίας υβριδικών συνδέσεων με την ανάπτυξη του «Princess Elisabeth Island» στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 45 χιλιόμετρα από τις βελγικές ακτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης