Η απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να συμβαδίζει χρονικά με την ένταξη νέας ισχύος, αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ στη νέα τεχνική έκθεσή του για τις επιπτώσεις της πρόωρης απόσυρσης των λιγνιτών στην ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος.
Αν δεν συγχρονιστεί το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων με την εμπορική λειτουργία νέων μονάδων τότε η επάρκεια του συστήματος θα είναι πλήρως εξαρτώμενη από τις διαμορφούμενες κλιματολογικές και υδρολογικές συνθήκες και τις εισαγωγές ρεύματος από τις γειτονικές χώρες.
Γενικότερα, συμπεραίνεται ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το σύστημα παραγωγής να μην μπορεί να ικανοποιήσει επαρκώς τις αιχμές φορτίου. Μάλιστα, υπό ιδιαιτέρως δυσμενείς συνθήκες (δηλαδή όταν υπάρχει υψηλή ζήτηση ή/και χαμηλή υδραυλικότητα) υπάρχει κίνδυνος μη επαρκούς κάλυψης ακόμη και χαμηλότερων φορτίων.
Δύο τα σενάρια απολιγνιτοποίησης
Είναι αξιοσημείωτο ότι εξετάζονται δύο σενάρια. Στο πρώτο (σενάριο αναφοράς), βάσει του ΕΣΕΚ, οι λιγνιτικές μονάδες κλείνουν το 2023.
Σε αυτήν την περίπτωση, η επάρκεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής κρίνεται ικανοποιητική. Ωστόσο, για το 2021 θεωρείται ευάλωτη διότι δεν θα έχουν προλάβει να εισαχθούν νέες μονάδες στο σύστημα, οπότε υπό δυσμενείς συνθήκες ενδέχεται να μην μπορεί να ικανοποιήσει επαρκώς τις αιχμές φορτίου.
Στο δεύτερο Σενάριο Πρόωρης Απόσυρσης Λιγνιτικών Μονάδων, βάσει νέου αιτήματος της ΔΕΗ, όπως αναφέρεται, αποσύρονται έως το τέλος του 2021 όλες οι μονάδες.
Σε αυτήν την περίπτωση η επιδείνωση στην επάρκεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής κρίνεται δραματική, κυρίως τη διετία 2021-2022, καθώς μόλις στα μέσα του 2022, αναμένεται να μπουν στο σύστημα μια νέα μονάδα φυσικού αερίου και η ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία.
Ειδικότερα, από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
Σενάριο Αναφοράς: Υπό τις συνθήκες που περιγράφονται στο ΕΣΕΚ (σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ), η επάρκεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, θεωρώντας τον επίσημο προγραμματισμό απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων κρίνεται εν γένει ικανοποιητική κατά τη διετία 2022-2023.
Για το έτος όμως 2021, κατά το οποίο αποσύρονται λιγνιτικές μονάδες, χωρίς όμως να έχει προστεθεί νέο συμβατικό παραγωγικό δυναμικό στο Σύστημα, η επάρκεια του συστήματος είναι ευάλωτη στις διαμορφούμενες κλιματολογικές και υδρολογικές συνθήκες. Υπό δυσμενείς συνθήκες υπάρχει πιθανότητα το σύστημα παραγωγής να μην μπορεί να ικανοποιήσει επαρκώς τις αιχμές φορτίου.
Σε περίπτωση που τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας δεν αποδώσουν στο βαθμό που προβλέπεται στο ΕΣΕΚ, και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξηθεί περισσότερο, ή δεν ενταχθούν εγκαίρως στο σύστημα οι προβλεπόμενες νέες μονάδες, η επάρκεια του συστήματος καθίσταται ιδιαίτερα ευάλωτη στις διαμορφούμενες κλιματολογικές και υδρολογικές συνθήκες, και φαίνεται ότι ενδέχεται να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το σύστημα παραγωγής να μην μπορεί να ικανοποιήσει επαρκώς τις αιχμές φορτίου κατά την περίοδο 2021-2023.
Σενάριο Πρόωρης Απόσυρσης Λιγνιτικών Μονάδων: Ενδεχόμενη πρόωρη απόσυρση των υφιστάμενων μονάδων θα επιφέρει δραματική επιδείνωση στην επάρκεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής κατά την περίοδο 2021 – 2023.
Η κρισιμότερη περίοδος είναι η διετία 2021-2022, κατά την οποία αποσύρονται όλες οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες έως το τέλος του 2021, οι μόνες σημαντικές ενισχύσεις του συστήματος εντάσσονται στα μέσα του 2022, η νέα μονάδα CCGT1 (σ.σ. της Μυτιληναίος στη Βοιωτία) και η νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία.
Κατά τη διετία αυτή, ανεξαρτήτως συνθηκών ζήτησης ή υδραυλικότητας, η μαζική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων καθιστά την επάρκεια του συστήματος ιδιαίτερα ευάλωτη στις διαμορφούμενες κλιματολογικές και υδρολογικές συνθήκες και πλήρως εξαρτώμενη από την ικανότητα εισαγωγών από τις γειτονικές χώρες.
Αυξημένη πιθανότητα το σύστημα να μην ικανοποιεί τις αιχμές φορτίου
Εν γένει, φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το σύστημα παραγωγής να μην μπορεί να ικανοποιήσει επαρκώς τις αιχμές φορτίου, ενώ υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες (υψηλή ζήτηση ή/και χαμηλή υδραυλικότητα) υπάρχει κίνδυνος μη επαρκούς κάλυψης και χαμηλότερων φορτίων.
Κατά το έτος 2023, η πλήρης λειτουργία μια δεύτερης νέας μονάδας φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την ένταξη και της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας V βελτιώνουν την επάρκεια του συστήματος, η οποία όμως εξαρτάται πλέον σημαντικά από τις διαμορφούμενες συνθήκες.
Υπό τις συνθήκες που περιγράφονται στο ΕΣΕΚ (σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ), ενδεχόμενη επίσπευση του προγράμματος απόσυρσης των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων καθιστά την επάρκεια του συστήματος ευάλωτη στις διαμορφούμενες κλιματολογικές και υδρολογικές συνθήκες.
Υπό δυσμενείς υδρολογικές συνθήκες ενδέχεται να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το σύστημα παραγωγής να μην μπορεί να ικανοποιήσει επαρκώς τις αιχμές φορτίου κατά την περίοδο αυτή.
Σε περίπτωση που τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας δεν αποδώσουν στο βαθμό που προβλέπεται στο ΕΣΕΚ, και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξηθεί περισσότερο, ή δεν ενταχθούν εγκαίρως στο σύστημα οι προβλεπόμενες νέες μονάδες, οι προαναφερόμενοι κίνδυνοι αναφορικά με την επάρκεια του συστήματος εντείνονται, αυξάνοντας την πιθανότητα το σύστημα παραγωγής να μην μπορεί να ικανοποιήσει επαρκώς όχι μόνο τις αιχμές φορτίου, ανεξαρτήτως των συνθηκών υδραυλικότητας, αλλά και χαμηλότερα φορτία.
Η απολιγνιτοποίηση να συμβαδίζει χρονικά με την ένταξη νέας ισχύος
Συμπερασματικά, όπως είχε επισημανθεί και στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος περιόδου 2020-2030, η απολιγνιτοποίηση του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να συμβαδίζει χρονικά με την ένταξη νέας ισχύος, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, παρά τη θεώρηση νέας δυναμικότητας διεθνών διασυνδέσεων, υπάρχει πιθανότητα το σύστημα παραγωγής να μην μπορεί να ικανοποιήσει επαρκώς τις αιχμές φορτίου υπό δυσμενείς συνθήκες.
Η περαιτέρω επίσπευση της απόσυρσης των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων αυξάνει τον κίνδυνο αυτό σε ανεπίτρεπτο βαθμό.
Η τεχνική έκθεση του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και αναμένεται, αφού περάσει και από τον έλεγχο της ΡΑΕ, να αποσταλεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να στηρίξει τα επιχειρήματα της ΔΕΗ για τη ένταξη των λιγνιτικών της σταθμών σε μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας.
www.worldenergynews.gr