Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Nέα μονάδα καύσης άνθρακα 350 MW στην Σερβία! (Montel)

Nέα μονάδα καύσης άνθρακα 350 MW στην Σερβία! (Montel)
Η χώρα ξεκινά ένα νέο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα παρά τα πρόστημα που ετοιμάζει η ΕΕ

Η Σερβία πρόκειται να ξεκινήσει ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα 350 MW, αυξάνοντας την εξάρτησή της από το βρώμικο καύσιμο καθώς η υπόλοιπη Ευρώπη αγκαλιάζει την πράσινη μετάβαση.

Η μονάδα Kostolac B3, η οποία είναι η πρώτη που κατασκευάστηκε από την κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας Eps μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ήταν το κλειδί για την παροχή ενέργειας. Η χώρα, ωστόσο, είχε στόχο να αυξήσει το μερίδιό της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα.

Το εργοστάσιο θα παράγει 2,5 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως και θα ενισχύει την παραγωγή ενέργειας της χώρας κατά 7%, με τη Σερβία να μην έχει προγραμματιστεί για πλήρη έξοδο άνθρακα μέχρι το 2050.

Ωστόσο, τα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει φόρο άνθρακα στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από χώρες εκτός του συμβουλίου της, από το 2026 θα μπορούσε να καταστήσει το εργοστάσιο αντιοικονομικό, είπαν παρατηρητές του κλάδου.

Ζημιογόνο το εργοστάσιο;

Η Eps ανέλαβε μια μελέτη σκοπιμότητας στο εργοστάσιο το 2015, αλλά ακόμη και τότε ήταν προφανές ότι θα ήταν ζημιογόνο, καθώς οι υπολογισμοί δεν έλαβαν υπόψη την τιμή των πιστοποιητικών άνθρακα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Μontel.

Η ανάλυση έδειξε ότι ακόμη και μια μικροσκοπική τιμή του άνθρακα των 5,79 ευρώ/τόνο θα ήταν αρκετή για να ρίξει το εργοστάσιο στο κόκκινο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι το τελευταίο νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στην Ευρώπη. Το Kostolac B3 θα λειτουργεί για λιγότερο από μια δεκαετία. Την κατασκευή του είχε αναλάβει η China Machinery Engineering Corporation, αν και καθυστέρησε για περίπου ένα χρόνο.

Καθώς η Ευρώπη γίνεται πράσινη, το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θα καίει λιγνίτη, τον πιο ρυπογόνο τύπο άνθρακα, καθιστώντας το ελκυστικό για τις κυβερνήσεις που αναζητούν τρόπους να διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα καθησυχάζουν τα λόμπι εξόρυξης.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης