Η Fiordaliso δίνει ώθηση στην ανάπτυξη του βιομεθανίου στην Ιταλία

Η Fiordaliso δίνει ώθηση στην ανάπτυξη του βιομεθανίου στην Ιταλία
Στο πλαίσιο του σχεδίου RePowerEU, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την ανεξαρτησία της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η ήπειρος έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή 35 δισ. κυβικών μέτρων βιομεθανίου έως το 2030
Η Fiordaliso Business Development, μια συμβουλευτική εταιρεία στην Ιταλία, δίνει ώθηση στην ανάπτυξη του βιομεθανίου με νέους διαγωνισμούς που ετοιμάζει, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της στο Montel.

Πιο αναλυτικά, ο Tomas Carini δήλωσε ότι στοχεύει να συνδέσει τους παραγωγούς βιομεθανίου και τους φορείς εκμετάλλευσης της αγοράς φυσικού αερίου μέσω του δικού του συστήματος δημοπρασιών μετά τον πρώτο διαγωνισμό στο τέλος του 2023.

«Ο ρόλος της Fiordaliso είναι να βοηθήσει τους παραγωγούς να εισέλθουν στην αγορά και να βοηθήσει τους φορείς εκμετάλλευσης φυσικού αερίου να συνεργαστούν με τους παραγωγούς βιομεθανίου», δήλωσε στο Montel σε συνέντευξή του.

Το βιομεθάνιο αναπτύσσεται στην Ιταλία, καθώς σχεδόν 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν μέσω πέντε διαγωνισμών για τον διπλασιασμό της παραγωγής του σε πάνω από τα 4 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2026, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να περιοριστεί η εξάρτηση της Ιταλίας από την ξένη ενέργεια.

Στο πλαίσιο του σχεδίου RePowerEU, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την ανεξαρτησία της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η ήπειρος έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή 35 δισ. κυβικών μέτρων βιομεθανίου έως το 2030, που αντιστοιχούν στο 10% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Ωστόσο, οι παραγωγοί αγροτικού βιομεθανίου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την εμπορική αξιοποίησή του, δήλωσε ο Gianluca Visconti, διευθυντής πωλήσεων της EnviTec Italia, της ιταλικής θυγατρικής της EnviTec.

Ενεργώντας ως σύμβουλος, μεσίτης ή διαμεσολαβητής -όπως κάποιοι την χαρακτήρισαν- η Fiordaliso «βοηθά τους παραγωγούς να τύχουν καλύτερους όρους πώλησης», δήλωσε ο Visconti.

Για τις τιμές του βιομεθανίου

Επί του παρόντος, οι τιμές του βιομεθανίου στην Ιταλία αναπροσαρμόζονται στις τιμές του φυσικού αερίου μέσω του δείκτη GME - ο οποίος επηρεάζεται από τις διεθνείς τάσεις.

Η σύνδεση αυτή συχνά περιπλέκει τη δυναμική της αγοράς, ιδίως για τους μικρότερους παραγωγούς που μπορεί να μην κατανοούν πλήρως πώς να μεγιστοποιήσουν την αξία του βιομεθανίου τους, σημείωσε ο Carini.

Καθώς η ζήτηση για βιομεθάνιο υπερβαίνει την προσφορά, ο Carini δήλωσε ότι η στρατηγική της Fiordaliso περιλαμβάνει τη διοργάνωση δημοπρασιών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των αγοραστών, μεγιστοποιώντας έτσι την αξία του βιομεθανίου και επιτυγχάνοντας υψηλότερη τιμή.

Ο Matteo Melotti, εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας της εταιρείας συμβούλων Fedabo, δήλωσε ότι οι ιταλικές εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο στο βιομεθάνιο για την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Η χρήση βιομεθανίου βοηθά τις εταιρείες να περιορίσουν την έκθεσή τους στο ΣΕΔΕ της ΕΕ.

Τέλος, σημειώνεται πως πολλοί δυνητικοί αγοραστές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκούς προσφοράς βιοαερίου λόγω ανεπαρκών παραγωγικών δυνατοτήτων και ακριβώς αυτή η έλλειψη περιορίζει τη δυνατότητα σύναψης μακροπρόθεσμων, δεσμευτικών συμφωνιών που είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα της αγοράς, πρόσθεσε ο Melotti.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης