O σχεδιασμός ΡΑΕ και ΥΠΕΝ για το χωροταξικό των ΑΠΕ - Όχι σε οριζόντιες ρυθμίσεις

O σχεδιασμός ΡΑΕ και ΥΠΕΝ για το χωροταξικό των ΑΠΕ - Όχι σε οριζόντιες ρυθμίσεις
Έρχεται προσωρινή λύση για το ξεσκαρτάρισμα των έργων ΑΠΕ. Σε ένα δίμηνο θα «φορτωθούν» οι πληροφορίες του  υφιστάμενου ειδικού χωροταξικού στον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ.

Πληθαίνουν οι πιέσεις σε κυβέρνηση και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) από δήμους και Περιφέρειες για τις χωροθετήσεις νέων έργων ΑΠΕ. 
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι διαμαρτυρίες τους, οι οποίες  έχουν πλέον περάσει και την πόρτα του Μαξίμου προβληματίζουν το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο αναζητεί λύσεις που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές, δηλαδή και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τους επενδυτές.

Ωστόσο η εξίσωση αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη. Όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι από διάφορους παράγοντες, προεξάρχοντος του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, έχει πολλά «αγκάθια» Ο περιφερειάρχης είχε προτείνει  να  θεσπιστεί  ανώτατο  όριο  τα  1.200 μέτρα  για την κατασκευή αιολικών πάρκων ή για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και πάνω από αυτό το υψόμετρο να απαιτείται υποχρεωτικά η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

 Όπως επισημαίνει όμως η ίδια πηγή, «εξετάζουμε την πρόταση, αλλά δεν είναι ένα απλό ζήτημα, πρέπει να σταθμιστεί νομικά». Διότι, πολλοί επενδυτές έχουν δαπανήσει κονδύλια για μελέτες κατά τη διαδικασία ωρίμανσης των έργων ή έχουν δεσμεύσει γη, άλλοι έχουν κατοχυρώσει ταρίφα σε διαγωνισμό κλπ..

«Δεν είναι εύκολο να βγει μια οριζόντια ρύθμιση με όριο ένα συγκεκριμένο υψόμετρο», σημειώνει υπογραμμίζοντας ότι αντίστοιχες πιέσεις υπάρχουν και από τοπικούς φορείς των Κυκλάδων, οι οποίοι ζητούν να τεθούν αντίστοιχα όρια στη χωροθέτηση πάρκων στα νησιά  που θα έχουν σχέση με το μέγεθός τους αλλά και με τον αριθμό των έργων.

Άναρχες χωροθετήσεις εξαιτίας παρωχημένου θεσμικού πλαισίου

Το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκε και εξαιτίας του υφιστάμενου παρωχημένου θεσμικού πλαισίου, το οποίο έχει οδηγήσει σε άναρχες χωροθετήσεις έργων, με συνέπεια στον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ να εμφανίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας «δάση» με ανεμογεννήτριες ή και   φωτοβολταϊκά.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ξεκινούν μελέτη προκειμένου ο γεωπληροφοριακός χάρτης να «κουμπώσει» με το υφιστάμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, έτσι ώστε αυτομάτως να «κόβονται» όσα έργα αιτούνται βεβαίωση παραγωγού αλλά βρίσκονται σε περιοχές αποκλεισμού, ζώνες ασυμβατότητας  κλπ. 

Το έργο αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα δίμηνο και, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, θα κάνει το ξεσκαρτάρισμα έως ότου ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2022, αλλά και η κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας, η οποία έχει μπλεχθεί στα γρανάζια των αντιρρήσεων.

Βαρόμετρο για την αντοχή των νέων επενδυτικών προτάσεων για έργα ΑΠΕ αναμένεται ότι θα αποτελέσει και ο επόμενος διαγωνισμός που θα πραγματοποιήσει η ΡΑΕ τον Μάιο για νέα ισχύ 350 MW, καθώς εκτιμάται ότι  οι τιμές που θα διαμορφωθούν θα αναγκάσουν επενδυτές που κατέθεσαν άδειες δίχως τα απαραίτητα …εχέγγυα, ποντάροντας σε υψηλά κέρδη, να αποχωρήσουν. Χθες ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης