Αγώνας δρόμου του ΥΠΕΝ για να κατευνάσει τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών για ΑΠΕ

Αγώνας δρόμου του ΥΠΕΝ για να κατευνάσει τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών για ΑΠΕ
Ποιές περιοχές είναι αυτές που εκδηλώνουν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις

 

Κλιμακώνονται οι αντι-ΑΠΕ διαμαρτυρίες, οι οποίες πλέον καταγράφονται σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.  Μέρα με τη μέρα, οι αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται και δεν περιορίζονται μόνο σε λίγες συλλογικότητες πολιτών, καθώς στο… παιχνίδι έχουν μπει τοπικοί άρχοντες και φορείς.

Οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις Δήμων και Περιφερειών επί των περιβαλλοντικών όρων μπλοκάρουν σημαντικά έργα και δημιουργούν έντονο προβληματισμό, όχι μόνο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αλλά και στο Μαξίμου, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει την προώθηση των ΑΠΕ στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης. 

Μόνο αυτόν τον μήνα, καταγράφονται δεκάδες περιπτώσεις, που έρχονται να προστεθούν σε παλαιότερες που είχαν ξεκινήσει στην Οίτη, τη Σαμοθράκη, την Κρήτη κ.ά. 

Μάλιστα, σήμερα οι διαμαρτυρίες δεν περιορίζονται μόνο στα αιολικά πάρκα και στις μεγάλες ανεμογεννήτριες καθώς στο στόχαστρο έχουν μπει και τα φωτοβολταϊκά

Αντιδράσεις σε Δυτ. Μακεδονία, Ήπειρο και Εύβοια

Στη Χαλκιδική, ο δήμος Νέα Προποντίδας και μέρος της τοπικής κοινωνίας αντιδρούν στη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, η οποία γειτνιάζει με περιοχή Natura και τον υδροβιότοπο του Αγίου Μαμαντος.

 Στην Ήπειρο οι διαμαρτυρίες το τελευταίο διάστημα είναι γενικευμένες. Ο Δήμος Δωδώνης είναι αποφασισμένος να βάλει «φρένο» στην  εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά όρη.

Πριν λίγες ημέρες ήρθε να προστεθεί και ένα βροντερό «όχι»  του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου των 140 MW στα βουνά της Λάκκας Σουλίου. 

Ενάντια στην εγκατάσταση του συγκεκριμένου έργου γνωμοδότησε και ο τοπικός Σύλλογος Πολυσταφυλιτών. Αρνητικοί είναι και οι Δήμοι Μετσόβου  και Ζαγορίου για τα βουνά της Πίνδου, στα όρια της δικαιοδοσίας τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Περιφέρεια Ηπείρου με τον επικεφαλής της κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να ζητά από το ΥΠΕΝ να θέσει ανώτατο όριο στα 1.200 μέτρα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ για τα έργα που θα χωροθετούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο προτείνει ότι θα πρέπει για να προχωρήσουν να έχουν τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει ζητήσει αναστολή όλων των αδειοδοτικών διαδικασιών και των κατασκευαστικών εργασιών για έργα ΑΠΕ έως ότου αναθεωρηθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Επίσης, απαιτεί να έχει πιο ενεργό ρόλο η τοπική αυτοδιοίκηση στην εγκατάσταση αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Το μεγάλο κύμα αντιδράσεων στη Δυτική Μακεδονία ξεκίνησε με τη χωροθέτηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στις περιοχές της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας αλλά «πυροδοτήθηκε»  το τελευταίο διάστημα μετά από τις τρείς αιτήσεις που κατατέθηκαν στη ΡΑΕ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στη λίμνη Πολυφύτου ισχύος 25 MW και 10 MW από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και 500 MW από την Interphoton Investment

Η τοπική κοινωνία έχει θορυβηθεί καθώς τα έργα εάν υλοποιηθούν θα καταλάβουν περίπου 11.500 στρέμματα στην επιφάνεια της λίμνης.

Στο προσκήνιο επανήλθε προσφάτως και μια παλιά υπόθεση που αφορά τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε βοσκοτόπια του Κιλκίς. Η δημιουργία τριών φωτοβολταϊκών σταθμών σε κοινόχρηστες περιοχές της Πικρολίμνης, του Λεβεντοχωρίου – Μεσιανού και των Καστανιών, είχε μπλοκαριστεί πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ διότι χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους ως βοσκοτόπια.

Ωστόσο, η επανεμφάνιση επενδυτών, που ενδιαφέρονται για εγκατάσταση φ/β σε μεγαλύτερες, ενιαίες εκτάσεις, έχει προκαλέσει σύγχυση στην τοπική κοινωνία  και έφερε προσφάτως μια αρνητική γνωμοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς.

Αντίθετο στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Κίσσαβο είναι και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγιάς, το οποίο με ψήφισμά του ζητά το «πάγωμα» όλων των αδειών που έχει εκδώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), και των αδειοδοτικών διαδικασιών έως ότου αναθεωρηθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

 Στην Εύβοια, μια περιοχή με …παράδοση στις αντιδράσεις κατά των αιολικών πάρκων (βλέπε υπόθεση Καφηρέα),  στις αρχές Μαρτίου ομάδα κατοίκων εμπόδισε συνεργείο που επιχείρησε  να εγκαταστήσει ανεμολόγιο στο βουνό του Καδίου σε περιοχή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.  Είχε προηγηθεί έγκριση αιολικού πάρκου 104 ανεμογεννητριών που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Δίρφυ, στα Κοτύλαια όρη και σε περιοχές του δήμου Καρύστου προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες.

ΥΠΕΝ: Αγώνας δρόμου για την αντιστροφή κλίματος

Η πολιτική  ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να μην ανασχεθεί το θετικό επενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, η υπερπληθώρα αιτήσεων για έργα ΑΠΕ στη ΡΑΕ, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς πράσινης ενέργειας έχει δώσει το …λάθος σήμα στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θεωρούν ότι θα γεμίσει η χώρα με φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες. Γι΄ αυτό εκτιμούν ότι πρέπει να μπουν άμεσα «κόφτες» που θα βάζουν φρένο στο κύμα μαζικών αιτήσεων από …αεριτζήδες που δεν έχουν τα εχέγγυα ούτε την οικονομική επιφάνεια για να επενδύσουν σε έργα καθαρής ενέργειας. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης