Περιβάλλον

ΕΕ: Στον «αέρα» ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης (Euractiv)

ΕΕ: Στον «αέρα» ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης (Euractiv)
Όλα τα μάτια τώρα είναι στραμμένα στην προκαταρκτική συνάντηση των πρεσβευτών για το περιβάλλον, την Παρασκευή
Το μέλλον του ευρωπαϊκού νόμου για την αποκατάσταση της φύσης παραμένει αβέβαιο και η θέση των βασικών κρατών μελών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη ενόψει της τελικής ψηφοφορίας τη Δευτέρα (25/3).

Με βάση το Euractiv, ο προτεινόμενος νόμος της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος αφορά στην αναζωογόνηση του 30% των φυσικών οικοσυστημάτων πριν από το 2030, πλησιάζει στη γραμμή τερματισμού και το μόνο που απομένει τώρα είναι η έγκριση από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Μετά την αναφορά της βελγικής εφημερίδας De Standaard ότι ο πρωθυπουργός της χώρας είχε ασκήσει πιέσεις ενάντια στην ψήφιση του νόμου πίσω από κλειστές πόρτες, οι παρατηρητές φοβήθηκαν ότι ο νόμος μπορεί να μπλοκαριστεί την τελευταία στιγμή.

Παραδοσιακά, η προεδρία του Συμβουλίου -την οποία κατέχει επί του παρόντος το Βέλγιο- ενεργεί ως «έντιμος διαμεσολαβητής», επιδιώκοντας τη συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.

Όλα τα μάτια τώρα είναι στραμμένα στην προκαταρκτική συνάντηση των πρεσβευτών για το περιβάλλον, την Παρασκευή (22/3).

Ο ρόλος των αγροτών

Αυτό που επισημαίνεται από διάφορες πηγές είναι ότι η υπερψήφιση του νόμου απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί εγγυημένη.

«Είναι αδιανόητο ότι αυτός ο σημαντικός νόμος για τη φύση βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα της καταψήφισης στα τελευταία μέτρα», δήλωσε η πράσινη ευρωβουλευτής Jutta Paulus.

Μιλώντας στο Euractiv, διπλωμάτες της ΕΕ επεσήμαναν ότι ο απόηχος των εκτεταμένων διαμαρτυριών των αγροτών είχε επιστήσει την προσοχή στις χώρες της ΕΕ, με τις εθνικές κυβερνήσεις να μη θέλουν να φανεί ότι βλάπτουν τα γεωργικά συμφέροντα.

Στην αρχική του μορφή, ο νόμος για τη φύση είχε προβλέψει ότι κάποιες γεωργικές εκτάσεις θα επανέλθουν στη φυσική τους κατάσταση, μακριά από την εκμετάλλευση, με τη διάταξη αυτή να αφαιρείται από το τελικό κείμενο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης