Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Διεύθυνση Δασών Χανίων: Ξεκάθαρα αρνητική για αιολικά πάρκα στον ορεινό όγκο

Διεύθυνση Δασών Χανίων: Ξεκάθαρα αρνητική για αιολικά πάρκα στον ορεινό όγκο

Αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές µη αντιστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον

Ξεκάθαρα αρνητική είναι η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, στο σχέδιο που είναι σε διαβούλευση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τη δηµιουργία αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο του νομού Χανίων.


Την αντίθεσή του
εξέφρασε και ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων.

Στη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων αναφέρεται (µεταξύ άλλων) ότι σχεδιάζεται υλοποίηση των έργων εντός προστατευόμενων περιοχών (περιοχές δικτύου Natura 2000, Καταφύγια άγριας Ζωής, Σημαντικές περιοχές για τα Πουλιά), ενώ επισημαίνονται οι επιπτώσεις στην πανίδα καθώς και στα µορφολογικά και τοπιολογικά χαρακτηριστικά των περιοχών.


Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων το έργο αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές µη αντιστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Στο σκεπτικό της γνωμοδότησης, σημειώνεται πως «οι επιπτώσεις στη δασική βλάστηση από την κατασκευή του έργου (Α/Γ και οδοποιία) θεωρούνται υψηλής έντασης δεδομένου µάλιστα πως το έργο σε ποσοστό µεγαλύτερο του 95% (σύμφωνα µε τη ΜΠΕ) προτείνεται σε υπαγόμενες στη Δασική Νομοθεσία εκτάσεις, και θα επέλθουν σημαντικές επιπτώσεις στη βλάστηση και στους οικοτόπους των περιοχών που προτείνονται» .

Αναφέρεται επίσης πως «οι επεμβάσεις προτείνονται εντός ή πλησίον εν γένει δασικών εκτάσεων µε ιδιαίτερη βλάστηση και περιορισμένη ανθρώπινη δραστηριότητα», ενώ διατυπώνονται ενστάσεις και για τις προτεινόμενες διανοίξεις οδικού δικτύου.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «οι νέες διανοίξεις οδών είθισται να επιφέρουν αύξηση του αριθμού παράνομης και νόμιμης θήρας, καθώς και περιστατικών πυρκαγιάς λόγω ανθρώπινου παράγοντα».


Η Διεύθυνση Δασών Χανίων στέκεται και σε µια σειρά άλλων κινδύνων όπως:

κίνδυνος διαβρώσεων που θα επιφέρουν αλλοίωση του τοπίου και του οικοσυστήµατος,

κατακερµατισµό των ενδιαιτηµάτων,

επιπτώσεις µεγάλης έντασης και έκτασης και µη αναστρέψιµες στην ορνιθοπανίδα,

τα προτεινόµενα έργα θεωρείται πως «αναµένεται να λειτουργήσουν ως φράγµατα στις τοπικές και εποχιακές µετακινήσεις των πουλιών, αναγκάζοντας τα να αλλάξουν τις τοπικές ή µεταναστευτικές διαδροµές τους».

Πηγή: haniotika-nea.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης