Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν  μπορεί να αντιμετωπίσει έναν ταραγμένο κόσμο. Τι πρέπει να αλλάξει; (Εnergypost)  

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν  μπορεί να αντιμετωπίσει έναν ταραγμένο κόσμο. Τι πρέπει να αλλάξει; (Εnergypost)   
Η εξάρτηση από την Κίνα και η έκρηξη των επενδύσεων στις ΗΠΑ διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την εξαιρετική σειρά επικαλυπτόμενων κρίσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Αν και η ΕΕ εν τέλει ενισχύθηκε μέσα από κρίσεις, αυτό μπορεί να μην συνεχιστεί, εξηγούν οι Marc-Antoine Eyl-Mazzega και Diana-Paula Gherasim τηε  IFRI που συνοψίζουν τη μελέτη τους «Πώς μπορεί η Πράσινη Συμφωνία να προσαρμοστεί σε έναν βάναυσο κόσμο;» και δημοσιεύει το energypost.

 Το κόστος αυξάνεται και οι επενδύσεις δεν συμβαδίζουν. Η εξάρτηση από την Κίνα και η έκρηξη των επενδύσεων στις ΗΠΑ διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων και να μην τις αντικαθιστά με καθαρή ενέργεια αρκετά γρήγορα. Μέρος της προόδου της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της περιοχής οφείλεται στη συρρίκνωση των βιομηχανιών. 

 Η μελέτη τέχει εντοπίσει δέκα βασικά σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να προσαρμοστεί η Πράσινη Συμφωνία στις νέες πραγματικότητες.


 word-image-50392-1.png

Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους: συστημικούς, μεγάλους, υπαρξιακούς

 Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν έχει προγραμματιστεί για το τρέχον εξαιρετικά επιδεινωμένο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα υψηλότερα επιτόκια, ο πληθωρισμός, τα τεταμένα δημόσια οικονομικά, οι εξασθενημένες αλυσίδες αξίας και η έλλειψη κρίσιμων δεξιοτήτων θέτουν άνευ προηγουμένου προκλήσεις.

 Επιπλέον, οι ανεπαρκείς παγκόσμιες προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και η παγκόσμια οικονομική και τεχνολογική αντιπαράθεση, ιδίως μέσω της αλληλεξάρτησης και των εμπορικών στρεβλώσεων, καθώς και του πολλαπλασιασμού των κακόβουλων ενεργειών, αλλάζουν βαθιά το παιχνίδι που απαιτούν στρατηγική επανεξέταση και αναπροσαρμογές.

word-image-50392-2.png

 Η προοπτική είναι τρομερή: ενώ στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είχε τελικά ενισχυθεί μέσω κρίσεων, αυτό το μοτίβο θα μπορούσε τώρα να διαταραχθεί καθώς η ΕΕ θα μπορούσε να κατακλυστεί όλο και περισσότερο από μια διαδοχή και πολλαπλασιασμό επικαλυπτόμενων κρίσεων, που οδηγούν σε αχαρτογράφητη επικράτεια.

 
Απαλλαγή από τον άνθρακα εν μέρει λόγω αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, στασιμότητας

 Η ΕΕ θα έχει δαπανήσει υπερβολικά πάνω από 600 δισεκατομμύρια ευρώ (δισ. ευρώ) σε εισαγωγές ενέργειας που θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για την ενεργειακή μετάβαση, και οι κυβερνήσεις ξόδεψαν περίπου το αντίστοιχο ποσό σε μέτρα ανακούφισης της ενεργειακής κρίσης. Και οι δύο αριθμοί είναι συντριπτικοί. Ο κίνδυνος είναι η ΕΕ να συνεχίσει να διολισθαίνει σε μια κατάσταση όπου ουσιαστικά απελευθερώνεται από τον άνθρακα, αλλά όχι λόγω εκσυγχρονισμού και αποτελεσματικών πολιτικών αλλά καθώς οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της κλείνουν περαιτέρω, έχοντας χαμηλά ποσοστά αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), αυξανόμενες εισαγωγές εξαρτήσεις, μη λειτουργικοί θεσμοί, διαβρωτική υποστήριξη, κατακερματισμένες αγορές.

 

word-image-50392-3.png 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ), το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη (ΚΜ) πρέπει να αντιμετωπίσουν διάφορες πραγματικότητες:

 Οι στόχοι τέθηκαν και υπάρχει πρόοδος σε βασικούς τομείς όπως η ανάπτυξη ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV), οι αντλίες θερμότητας και η εξοικονόμηση ενέργειας λόγω των σημάτων τιμών, αλλά η επίτευξή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το κόστος για επενδύσεις μετριασμού (τουλάχιστον +30% λόγω πληθωρισμού και επιτοκίων) και προσαρμογής (καθώς ο 1,5°C δεν φαίνεται) εκτινάσσεται στα ύψη. Οι επενδύσεις δεν ακολουθούν το παράδειγμά τους επειδή οι αλυσίδες αξίας είναι αποδυναμωμένες, τα έργα είναι πολύ επικίνδυνα ή δεν είναι αρκετά κερδοφόρα και απαιτούν μεγάλες επιδοτήσεις. Οι στρατηγικές βιομηχανίες έντασης ενέργειας ενδέχεται να διαβρωθούν περαιτέρω. Οι κυβερνήσεις έχουν λιγότερους οικονομικούς πόρους όταν χρειάζεται να δαπανήσουν μαζικά. 

 Οι πολίτες ήταν απροετοίμαστοι για τον πληθωρισμό που σχετίζεται με τον πόλεμο και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό της ενεργειακής μετάβασης και οι κυβερνήσεις δεν έχουν βιώσιμο σχέδιο για την αποτελεσματική εφαρμογή μιας επιταχυνόμενης και δίκαιης μετάβασης.

 

 Οι ηγετικές δυνάμεις θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. 

 Οι εξαγωγές της Κίνας στην Ευρώπη αυξάνονται με τρόπο τσουνάμι, με την εμπορική ανισορροπία να αυξάνεται από 200 δισ. ευρώ σε σχεδόν 400 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια, σε ένα πλαίσιο μαζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που συσσωρεύεται στην Κίνα και των μεγάλων άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων.

Αυτό θα μπορούσε να επιδεινωθεί λόγω της διαφαινόμενης κρίσης της βιομηχανίας και της αλυσίδας αξίας της ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στοχεύουν όλο και περισσότερο στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας (Chips Act, Infrastructure Bill), στην οικονομική ασφάλεια (Foreign Entities of Concerns) και στον εντοπισμό αλυσίδων αξίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στις ΗΠΑ (Inflation Reduction Act [IRA], δασμολογικοί φραγμοί), με την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και τους στόχους να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. 

Ο IRA έχει τα όριά του, αλλά θέτει πρότυπα για την απλούστευση των καθεστώτων κρατικών ενισχύσεων. Το προβάδισμα της Κίνας στις πρώτες ύλες, τις μπαταρίες, τα ηλιακά φωτοβολταϊκά και τα ψηφιακά συστήματα κόβει την ανάσα και μπορεί κάλλιστα να αναπαραχθεί σε υδρογόνο, υπεράκτια αιολική ενέργεια και πυρηνικά. Η μετάβαση χωρίς την Κίνα είναι αδύνατη. Η μετάβαση με  την Κίνα είναι δυνητικά θανατηφόρα, εάν τεθούν σε εφαρμογή ανεπαρκείς διασφαλίσεις. 

 Η ανθεκτικότητα της ΕΕ θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να θεσπίζει και να εφαρμόζει ακριβείς, προβλέψιμους και αμοιβαίους κανόνες του παιχνιδιού. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν πολύ ισχυρότερο δυναμικό για οικονομική ανάπτυξη και συγκεντρώνουν παγκόσμιες αποταμιεύσεις και επιχειρηματικά κεφάλαια. Είναι εντυπωσιακό ότι το εμπορικό πλεονέκτημα της ΕΕ με τις ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί στα 150 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 (ενώ έχει πληθυσμό μεγαλύτερο κατά πάνω από 100 εκατομμύρια).

 

word-image-50392-4.png


word-image-50392-5.png

 
Η ΕΕ βρίσκεται σε θεμελιώδη οικονομική μειονεκτική θέση επειδή εισάγει όλους τους υδρογονάνθρακές της, δεν παράγει αρκετές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και δεν τις χρησιμοποιεί αρκετά γρήγορα και μαζικά.

Οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας και άνθρακα, αυστηρές απαιτήσεις μη χρηματοοικονομικής γνωστοποίησης και Περιβαλλοντικούς, Κοινωνικούς και Διακυβέρνησης (ESG) περιορισμούς. Παρά τις προσπάθειες για υιοθέτηση καθαρότερων πρακτικών, η μετάβαση δεν αποφέρει ξεχωριστό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των διεθνών ομολόγων. 

Πολλές βιομηχανίες έντασης ενέργειας, τράπεζες και εταιρείες ενέργειας ήδη συρρικνώνονται και οι κορυφαίες εταιρείες αυτοκινήτων και προμηθευτές εξοπλισμού χαμηλών εκπομπών άνθρακα βρίσκονται σε κίνδυνο. Η ΕΕ είναι πλέον κριτής τιμών για όλα τα εμπορεύματα και δεν έχει σχεδόν καμία ικανότητα να τα επηρεάσει. 

 Με τη σειρά τους, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η ασφάλεια των θαλάσσιων διαδρομών έχουν καθοριστική σημασία. Η ΕΕ θα βρίσκεται πάντα σε μειονεκτική θέση όσον αφορά το κόστος σε σύγκριση με τους κύριους ανταγωνιστές της, που είναι επίσης οι σημερινοί και οι μελλοντικοί της προμηθευτές ενέργειας (ιδίως τα προϊόντα υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. 

Αντιμετωπίζει επίσης έναν κίνδυνο με τις βιομηχανίες στην ηπειρωτική χώρα της να βρίσκονται σε ενεργειακά μειονεκτική θέση έναντι εκείνων στις περιφέρειες και τις ακτές. Αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να ξεπεραστούν μέσω μιας ακμάζουσας οικονομίας και δημογραφίας, των ανανεωμένων κερδών παραγωγικότητας, της καλύτερης υποδομής στην κατηγορία, της ενισχυμένης εκπαίδευσης και δεξιοτήτων, της καινοτομίας και μιας βαθύτερης εσωτερικής αγοράς. Ως εκ τούτου, όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να σταματήσουν να διαβρώνονται. Τα συνταγματικά και πολιτικά σημεία συμφόρησης της Γερμανίας όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τη μετάβαση της χώρας σε μια περίοδο αρνητικής ανάπτυξης, αλλά έχουν ήδη πολύ προβληματικές επιπτώσεις στην ΕΕ.

 Οι τρέχουσες απαντήσεις δείχνουν μια εξελισσόμενη κατανόηση των θεμάτων. Ωστόσο, υπάρχει μια αξιοσημείωτη ρηχότητα στην αναγνώριση της συστημικής τους φύσης, του μεγέθους και των πιθανών υπαρξιακών απειλών που αποτελούν για την ΕΕ. Οι πολίτες έχουν δίκιο να γίνονται νευρικοί, αλλά κάνουν λάθος επιλογές υποστηρίζοντας όλο και περισσότερο τους λαϊκιστές ηγέτες, κυρίως επειδή οι άλλοι δεν πείθουν πια. Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ΕΕ πρέπει να συμβαδίζει με την ανθεκτικότητα και τη δημόσια αποδοχή.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης