Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: Πως θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Lavrov: Πως θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

O Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας) ξεκαθαρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να βασίζονται στην ειρηνευτική φόρμουλα που πρότεινε ο Zelensky

Υπό την προϋπόθεση ότι τα δικά της συμφέροντα γίνονται σεβαστά, η Ρωσία είναι έτοιμη να εγγυηθεί τα νόμιμα συμφέροντα των άλλων συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την Ουκρανία, διαμήνυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia.


Ο Lavrov πρόσθεσε ότι το σχέδιο της Κίνας για τη διευθέτηση της Ουκρανίας αναφέρει την ανάγκη άρσης των μονομερών δυτικών κυρώσεων
οι οποίες επιβλήθηκαν πολύ πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας (όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο), διότι αποτελούν σημαντικό εμπόδιο.

"Θα πρέπει να χρησιμεύσει ως βάση για διαπραγματεύσεις με στόχο την εξασφάλιση -αυτή ήταν η βασική πρόβλεψη- ίσης ασφάλειας για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία.

Αυτή είναι η στάση μας", δήλωσε ο υπουργός.

"Τρόποι για την εφαρμογή αυτών των αρχών στην πράξη μπορούν να βρεθούν μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

 

Όχι στη φόρμουλα… Zelensky

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να βασίζονται στην "ειρηνευτική φόρμουλα" που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky και προωθούνται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά "στη βάση της σοβαρής ανάλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων ασφαλείας, της αναγνώρισης των πραγματικοτήτων επί του εδάφους και των εγγυήσεων των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας".

"Εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας των άλλων συμμετεχόντων στις συνομιλίες", πρόσθεσε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ρωσία ενήργησε θετικά στο ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

 

Η πρόταση της Τουρκίας

Ερωτώμενος για την πρόταση της Τουρκίας προς την Ουκρανία σχετικά μεε τη διεξαγωγή νέας διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο τη διευθέτηση της σύγκρουσης και την έναρξη στρατηγικών συνομιλιών για την ασφάλεια, ο Lavrov δήλωσε: "Ακούσαμε για αυτή την πρωτοβουλία.

Η Ρωσία εξήγησε ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε αυτές τις προτάσεις στη βάση της αμοιβαιότητας".

 

H Ουκρανία δεν σεβάστηκε τις συνθήκες

Ο Lavrov δήλωσε επίσης στη συνέντευξη ότι θα συναντηθεί με πρεσβευτές από έθνη που αποτελούν την παγκόσμια πλειοψηφία για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

"Έχω ήδη συναντηθεί με πρεσβευτές της παγκόσμιας πλειοψηφίας στη Μόσχα δύο φορές.

Θα υπάρξει άλλη μια συνάντηση στις αρχές Απριλίου", δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η προηγούμενη συζήτηση αυτού του είδους πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μήνες.

Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τη λεγόμενη ειρηνευτική φόρμουλα, που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος.

"Έκαναν ερωτήσεις. Τους είπα: ας αναλύσουμε μόνο μια πτυχή αυτής της "φόρμουλας", λέγοντας ότι η Ρωσία πρέπει να παραχωρήσει την Κριμαία, το Ντονμπάς και τη Νοβορωσία (σύμφωνα με τα σύνορα του 1991)", συνέχισε.

"Η Ουκρανία εγκατέλειψε τη Σοβιετική Ένωση το 1991 βάσει της διακήρυξης της ανεξαρτησίας, η οποία δήλωσε ότι είναι μια ουδέτερη, αδέσμευτη χώρα που διατηρεί σχέσεις γειτονίας με όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.

Τίποτα δεν έμεινε από αυτές τις δηλώσεις".

Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι του Κιέβου έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να υποβάλουν τους κατοίκους αυτών των περιοχών σε τιμωρητικά μέτρα.

Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης