Διεθνή

Οι Χούθι, οι υπερηχητικοί πύραυλοι και οι απειλές για το εμπόριο στον Ινδικό Ωκεανό

Οι Χούθι, οι υπερηχητικοί πύραυλοι και οι απειλές για το εμπόριο στον Ινδικό Ωκεανό
Το πιο θανατηφόρο -γνωστό- όπλο των Χούθι μέχρι στιγμής είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που έχει αποκτήσει από το Ιράν
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ισχυρίζονται ότι προχώρησαν σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti.

Αν πράγματι αυτό είναι αλήθεια, η οργάνωση των ανταρτών θα έχει στο εξής τη δυνατότητα να διαπερνά προηγμένες αεροπορικές άμυνες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Maritime Executive, οι Χούθι της Υεμένης ισχυρίστηκαν επίσης ότι μπορεί να αρχίσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στον Ινδικό Ωκεανό, ανοίγοντας έτσι ένα νέο θέατρο επιχειρήσεων στο ήδη τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα.

Οι δυνάμεις των Χούθι επιτίθενται εδώ και μήνες σε εμπορικά πλοία και δυτικά πολεμικά πλοία στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, ενώ μέχρι σήμερα, η ομάδα έχει καταλάβει ένα πλοίο, έχει βυθίσει ένα άλλο και έχει προκαλέσει ζημιές σε περίπου μισή ντουζίνα εμπορικά.

Το πιο θανατηφόρο -γνωστό- όπλο των Χούθι μέχρι στιγμής είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που έχει αποκτήσει από το Ιράν, το οποίο ωστόσο αρνείται ότι παρέχει στην οργάνωση όπλα.

Πονοκέφαλος για τα δυτικά συστήματα αεράμυνας

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι πιάνουν πολύ υψηλές ταχύτητες κατά την επανείσοδο, αλλά ακολουθούν ένα προβλέψιμο τόξο που δεν προβληματίζει τα προηγμένα δυτικά συστήματα αεράμυνας, όμως οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι σχεδιασμένοι για ελιγμούς, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με την πηγή του RIA Novosti, οι δυνάμεις των Χούθι έχουν δοκιμάσει με επιτυχία έναν υπερηχητικό πύραυλο που είναι ικανός να φτάσει τα 8 Mach.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος λέγεται ότι μπαίνει στη φάση μαζικής κατασκευής και θα χρησιμοποιηθεί σε στόχους στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στο έδαφος του Ισραήλ.

Η ίδια πηγή μάλιστα, υποστήριξε ότι οι Χούθι τροποποιούν τις κεφαλές των άλλων πυρομαχικών τους για να τις καταστήσουν πιο ισχυρές.

Ο ηγέτης των ανταρτών Abdul Malik al-Houthi έχει αφήσει στο παρελθόν να εννοηθεί ότι η ομάδα έχει χρησιμοποιήσει κάποιο νέο όπλο στις πρόσφατες επιθέσεις και ότι η επόμενη έκπληξη «θα είναι μεγαλύτερη με όλη τη σημασία της λέξης».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως οι περισσότεροι προηγμένοι πύραυλοι και τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούθι έχουν εκπληκτική ομοιότητα με ιρανικά αντίστοιχα οπλικά συστήματα, σύμφωνα με δυτικούς αμυντικούς αναλυτές.

Απειλές για τον Ινδικό

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πολλά χαρτιά που δεν έχουν ακόμη παίξει», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας της Υεμένης, υποστράτηγος Mohammad Nasser al-Atifi.

Η Κίνα και η Ρωσία είναι τα μόνα έθνη που επιβεβαιωμένα διαθέτουν λειτουργικά και ανεπτυγμένα τέτοια υπερηχητικά όπλα.

Την Πέμπτη (14/3), ο Abdul Malik al-Houthi δεσμεύτηκε να επεκτείνει την περιοχή επιχειρήσεων των ανταρτών στον Ινδικό Ωκεανό και να επιτεθεί στα πλοία που έχουν αρχίσει να παρακάμπτουν την Ερυθρά Θάλασσα μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

«Η κύρια μάχη μας είναι να εμποδίσουμε τα πλοία που συνδέονται με τον ισραηλινό εχθρό να περάσουν όχι μόνο από την Αραβική Θάλασσα, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αλλά και από τον Ινδικό Ωκεανό προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και έχουμε αρχίσει να οργανώνουμε τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης