Dimand: Ολοκληρώνει πέντε κτιριακά project μέσα στο 2024

Dimand: Ολοκληρώνει πέντε κτιριακά project μέσα στο 2024
Από τα νέα έργα που έρχονται μέσα στο 2024, συνολικού όγκου 140.000 τμ, τα σημαντικότερα είναι το ακίνητο της Softex στον Βοτανικό που αποτελεί και το μεγαλύτερο, το 3V στο Φάληρο (δίπλα στο στάδιο Καραϊσκάκη), το FIX στη Θεσσαλονίκη και η συμμετοχή στο νέο κτήριο του ΤΕΕ στο Μαρούσι
Με την ολοκλήρωση πέντε μεγάλων κτηριακών έργων μέσα στο 2024, ξεκινώντας από τα εγκαίνια τον Ιούνιο του εμβληματικού Πύργου του Πειραιά, η Dimand αλλάζει το αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου της παραδίδοντας 100.000 τ.μ. και ξεκινώντας νέες αναπτύξεις 140.000 τ.μ.

Όπως εκτίμησε, εχθές, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος, η Dimand εφέτος θα διπλασιάσει την κερδοφορία της και η ρευστότητα θα φτάσει τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ.

Τα πέντε έργα που βρίσκονται στην τελική ευθεία είναι ο Πύργος του Πειραιά, που θα εγκαινιασθεί πλήρως ανακατασκευασμένος, ενώ η εγκατάσταση των μισθωτών έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Θα παραδοθεί ακόμα το πρώτο κτήριο του ιστορικού ΜΙΝΙΟΝ, που περιλαμβάνει γραφεία και καταστήματα. Είναι 100% μισθωμένο. Η κατασκευή του δεύτερου κτηρίου, που θα περιλαμβάνει κατοικίες, πρόκειται να ξεκινήσει το 2025. Όπως αποκαλύφθηκε, υπάρχει ήδη λίστα 120 ενδιαφερομένων για τα 36 διαμερίσματα.

Μέσα στο έτος, θα παραδοθεί και το PwC Campus, στην καρδιά του επιχειρηματικού πάρκου του Αμαρουσίου, επίσης 100% μισθωμένο. Το ακίνητο έχει πουληθεί στη Eurobank, έναντι 74,4 εκατ. ευρώ. Εντός των πέντε προς παράδοση έργων είναι το κτήριο γραφείων των πρώην εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων της ΕΕΔΕ στα Κάτω Πατήσια, καθώς και το Hub26 στη Θεσσαλονίκη, που είναι κατά 75% προμισθωμένο.

Από τα νέα έργα που έρχονται μέσα στο 2024, συνολικού όγκου 140.000 τμ, τα σημαντικότερα είναι το ακίνητο της Softex στον Βοτανικό που αποτελεί και το μεγαλύτερο, το 3V στο Φάληρο (δίπλα στο στάδιο Καραϊσκάκη), το FIX στη Θεσσαλονίκη και η συμμετοχή στο νέο κτήριο του ΤΕΕ στο Μαρούσι.

Μειωμένο ρίσκο

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ανδριόπουλος στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για να αναλάβει η Dimand την αξιοποίηση τριών ακινήτων πέριξ του κέντρου της Αθήνας. Η νέα επένδυση κινείται στο πνεύμα του μειωμένου ρίσκου, στο οποίο κάνει στροφή ο όμιλος, καθώς υπάρχουν προσυμφωνίες με τους χρήστες των κτηρίων.

«Η οικιστική ανάπτυξη εξελίσσεται πολύ καλά και το real estate πάει διαρκώς προς τα πάνω, υπάρχει υψηλή ζήτηση», ανέφερε ο κ.Ανδριόπουλος. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, με τις τιμές να κινούνται ανοδικά για τα ποιοτικά επαγγελματικά ακίνητα, η Dimand, όπως σημείωσε, συνηθίζει να κινείται συντηρητικά και να αγοράζει μόνο σε καλές τιμές.

Ενδιαφέρον για αστικές αναπλάσεις και data centers

Στο τέλος του 2023, το συνολικό χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει και διαχειρίζεται ο όμιλος περιλάμβανε 20 επενδυτικά έργα σε διάφορα στάδια, με χρήσεις γραφείων, logistics, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, πολυτελών κατοικιών καθώς και μικτών χρήσεων. Στις 31.12.2023, η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) κατά την ολοκλήρωσή τους ανέρχονταν σε 1,19 δισ. ευρώ, έναντι  915,2 εκατ. ευρώ το 2022.

Εξηγώντας το όραμα της εταιρείας ο επικεφαλής της Dimand σημείωσε πως στον πυρήνα της κουλτούρας της εταιρείας είναι η συμβολή στην αλλαγή της εικόνας της πόλης για να γίνει πιο βιώσιμη και πιο «χρήσιμη». Έτσι, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθενται οι αστικές αναπλάσεις. Ως νέο, δυναμικό κλάδο, χαρακτήρισε τα data centers, για τα οποία υπάρχει και μεγάλη ζήτηση από εταιρείες κολοσσούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Skyline

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η διοίκηση και στο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρότζεκτ Skyline, που αφορά σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 438 εκατ. ευρώ της Alpha Bank. Ο κ. Ανδριόπουλος έκανε λόγο για το μεγαλύτερο τραπεζικό εγχείρημα, στο οποίο περιλαμβάνονται «καθαρά και τακτοποιημένα» ακίνητα. Η εκτιμώμενη επένδυση ανέρχεται σε 40-65 εκατ. ευρώ και η αναμενόμενη απόδοση εκτιμάται στο 25% -ή και περισσότερο- σε επενδυτικό ορίζοντα 5-7 ετών.

Η συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2023 και το κλείσιμο αναμένεται ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την ενημέρωση, οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των περίπου 700 ακινήτων έχουν ξεκινήσει. Έχουν βρεθεί αγοραστές για ορισμένα από τα 630 ακίνητα που θα πωληθούν, ενώ προχωρά η ωρίμανση και των υπολοίπων. Η κοινοπραξία Dimand 55% - Premia 25% - EBRD1 20% αποκτά το 65% του Skyline, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στην Alpha Bank.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης