Αυξημένη τα επόμενα χρόνια η ζήτηση οικολογικών κτιρίων σύμφωνα με τις προβλέψεις (Reuters)

Αυξημένη τα επόμενα χρόνια η ζήτηση οικολογικών κτιρίων σύμφωνα με τις προβλέψεις (Reuters)
Η ζήτηση για κτίρια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα ξεπεράσει την προσφορά
Η ζήτηση για κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς οι εταιρείες με δεσμεύσεις για μείωση των ρύπων βλέπουν τις αναζητούν μια πιο πράσινη εναλλακτική λύση για τις εγκαταστάσεις τους, δήλωσε η εταιρεία ακινήτων JLL.

Σύμφωνα με το Reuters, την ώρα που όλο και περισσότερες εταιρείες δεσμεύονται να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, αντικειμενικά θα επιδιώκεται και η μείωση των εκπομπών που συνδέονται με τα γραφεία και τα εργοστάσιά τους.

Η ζήτηση ωστόσο για κτίρια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα ξεπεράσει την προσφορά.

«Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο των ακινήτων», δήλωσε ο Guy Grainger, επικεφαλής των υπηρεσιών βιωσιμότητας και ESG της JLL.

«Βρισκόμαστε σε έναν νέο κόσμο όπου η αδράνεια όσον αφορά την απανθρακοποίηση θα δει τις επενδύσεις να πέφτουν σε οικονομική απαξίωση τα επόμενα χρόνια. Ενώ για τους ενοικιαστές ακινήτων, αυτή η αυξανόμενη ανάγκη να παρουσιάζουν πρόοδο σε σχέση με τις δεσμεύσεις για τον άνθρακα θα οδηγήσει σε τριβές στις τιμές και σε έναν αγώνα δρόμου για τα οικολογικά κτίρια».

Χρονιά - ορόσημο το 2030

Ο αριθμός των εταιρειών που δεσμεύονται να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές σε όλες τις δραστηριότητές τους έως το 2050 έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με 7.600 εταιρείες παγκοσμίως να έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία Science Based Targets Initiative.

Μία στις τρεις μισθώσεις που συνδέονται με δέσμευση για τον άνθρακα θα λήξει σε λιγότερο από 24 μήνες. Ο μέσος όρος των μισθώσεων είναι 7-10 έτη, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές από αυτές θα είναι ενεργές το 2030, χρονιά-ορόσημο για την αξιολόγηση για τους στόχους πολλών εταιρειών.

Αξίζει να αναφερθεί πως μόνο το 30% της μελλοντικής ζήτησης για χώρους εργασίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προβλέπεται να καλυφθεί έως το 2030.

Στο Λονδίνο, η ζήτηση για χώρους χαμηλών εκπομπών άνθρακα αναμένεται να υπερβεί την προσφορά κατά 35% έως το 2030, ενώ στο Παρίσι το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 54%.

Στη Νέα Υόρκη, τέλος, εκτιμάται ότι δεν θα καλυφθεί το 65% της ζήτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης