Ενέργεια

Gazprom: Σύνδεση των ανατολικών και δυτικών δικτύων φυσικού αερίου της Ρωσίας

Gazprom: Σύνδεση των ανατολικών και δυτικών δικτύων φυσικού αερίου της Ρωσίας

 

Επιδιώκει να συνδέσει το τεράστιο δυτικό της δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο εξυπηρετεί την Ευρώπη, με το αναπτυσσόμενο ακόμη δίκτυο ανατολικών αγωγών της

 

Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για περαιτέρω συνδέσεις μεταξύ των ανατολικών και δυτικών δικτύων αγωγών της, αφού ξεκίνησε την κατασκευή ενός αγωγού 800 χιλιομέτρων στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας τον περασμένο μήνα.

Ο αγωγός Belogorsk-Khabarovsk έχει σχεδιαστεί για να συνδέει τον Power of Siberia με προορισμό την Κίνα με την υπάρχουσα σύνδεση Σαχαλίν-Χαμπαρόφσκ-Βλαδιβοστόκ.
"Οι εργασίες σχεδίασης και έρευνας βρίσκονται σε εξέλιξη σε άλλους (συνδέσμους)", δήλωσε η Gazprom, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και καιρό να συνδέσει το τεράστιο δυτικό της δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο εξυπηρετεί την Ευρώπη, με το αναπτυσσόμενο ακόμη δίκτυο ανατολικών αγωγών της. Η ικανότητα ανακατεύθυνσης των ροών αερίου θεωρείται κλειδί για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής της θέσης με τους αγοραστές.

Αυτό έχει γίνει πιο πιεστικό λόγω των πολιτικών επιπτώσεων από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, κατά την οποία οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί απότομα. Αυτό οδήγησε τη Ρωσία να επιδιώξει στενότερους δεσμούς με την Ασία, ειδικά με τον Νο.2 καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο, την Κίνα.

Η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω της κατασκευής του αγωγού Power of Siberia 2, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Yamal στη βόρεια Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας.
Αυτό είναι σχεδόν όσο ο αδρανής πλέον αγωγός Nord Stream 1 προς την Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα που υπέστη ζημιές από εκρήξεις το 2022.
Ωστόσο, η Μόσχα και το Πεκίνο δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για βασικούς όρους, ειδικά για την τιμή του φυσικού αερίου.
Η Ρωσία εξάγει σήμερα αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia 1, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί το 2019. Οι ετήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν τα 38 bcm έως το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης