Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Carbon Tracker: Ξεπερνούν το 30% οι αντιοικονομικές επενδύσεις των μεγάλων πετρελαϊκών

Carbon Tracker: Ξεπερνούν το 30% οι αντιοικονομικές επενδύσεις των μεγάλων πετρελαϊκών
Η έκθεση διαπιστώνει, ότι έργα ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων είναι ασυμβίβαστα με τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και θα οδηγήσουν επίσης σε πλεόνασμα προσφοράς υδρογονανθράκων.
Πέντε από τις έξι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου χάνουν πάνω από το 30% των δαπανών τους σε αντιοικονομικά έργα, που δεν συμβαδίζουν με τους διεθνείς κλιματικούς στόχους.
Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση της εταιρείας οικονομικών συμβούλων Carbon Tracker σε συνεργασία με το Principles for Responsible Investment (PRI), η οποία κατατάσσει 69 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανάλογα με την συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή.
Η έκθεση διαπιστώνει, ότι έργα ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων είναι ασυμβίβαστα με τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής στο μέγιστο όριο των 2 βαθμών Κελσίου και θα οδηγήσουν επίσης σε πλεόνασμα προσφοράς υδρογονανθράκων, καθώς οι καθαρές τεχνολογίες μειώνουν όλο και περισσότερο τη ζήτηση.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Exxon Mobil είναι η πιο εκτεθειμένη, με το 50% των δαπανών της να διατίθενται σε αντιοικονομικά έργα.
Η Shell, η Chevron, η Total και η Eni έχουν κατά μέσο όρο έκθεση περίπου 30-40%, ενώ η BP έχει έκθεση της τάξης του 20%-30%.
Η Saudi Aramco και άλλες 13 εταιρείες επενδύουν σε αντιοικονομικά και ασυμβίβαστα με την κλιματική αλλαγή το 10% ή λιγότερο των δαπανών τους.
Η έρευνα διαπιστώνει ακόμη, ότι τα έργα χαμηλότερου κόστους έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους, καθώς η τιμή του πετρελαίου θα χρειαζόταν να φθάσει κατά μέσο όρο τα 100 δολάρια το βαρέλι μακροπρόθεσμα, ώστε να είναι επικερδές για τις εταιρείες να ακολουθούν έργα, που δεν είναι ευθυγραμμισμένα με το στόχο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Δείχνει επίσης, ότι η λογική «προχωρούμε με όλα τα έργα ως συνήθως», θα δημιουργούσε 380 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2035.
Ο διευθυντής Έρευνας της Carbon Tracker, James Leaton, δήλωσε ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να κορυφωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2020, επομένως οι εταιρείες πρέπει να αρχίσουν να κάνουν επιλογές έργων, που θα έμπαιναν στο τραπέζι και θα ήταν διαφανείς για τον τρόπο με τον οποίο ευθυγραμμίζονται με το μέλλον του χαμηλού άνθρακα».
Τόνισε ακόμη, ότι «η συγκράτηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού με κάθε κόστος, δεν συσχετίζεται με την αξία των μετοχών, όταν η πολιτική και η τεχνολογική ροπή κατευθύνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης