Διεθνή

Λαγκάρντ: Μπαίνουμε στο πρόγραμμα - Θα ζητήσω 2 δισ δολάρια - Πότε θα εκταμιευτούν

Λαγκάρντ: Μπαίνουμε στο πρόγραμμα - Θα ζητήσω 2 δισ δολάρια - Πότε θα εκταμιευτούν
Η αποδέσμευση των κεφαλαίων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή πολιτικής και τη λήψη εγγυήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος να μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.
Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκινά τη δήλωσή της με τη φράση: «Θα ήθελα να ανακοινώσω την πρόθεσή μου να προτείνω στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ 'αρχήν έγκριση (AIP) μιας νέας συμφωνίας του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Πρόκειται για κονδύλια 2 δισ δολάρια τα οποία θα ζητήσω να καταστούν διαθέσιμα τις επόμενες 24 ώρες.
Είνα μια λύση ενδιάμεση που έχει εφαρμοστεί και πάλι στο παρελθόν μέχρι να καταλήξουμε στην οριστική αναδιάθρωση του χρέους.
Προκύπτει όμως από την συμφωνία που κάναμε με τους θεσμούς.
Τις επόμενες εβδομάδες εργαζόμαστε για τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους.
Όταν oι παράμετροι ταυτοποιηθούν θα γίνει η εκταμίευση από το Ταμείο.
Οταν συμβεί αυτό και ολοκληρωθεί θα έλθει η πρώτη εκταμίευση,
αν το απαιτήσουν οι ελληνικές αρχές.
Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχει το νέο DSA.

«Η καλύτερη λύση θα ήταν μία συμφωνία για το χρέος σήμερα, η συμφωνία επί της αρχής είναι η δεύτερη καλύτερη λύση…
Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση, αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση» σχολίασε δε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο… Οι εταίροι της Ελλάδας συναινούν για μία γκάμα μέτρων για το χρέος, μετά το τέλος του προγράμματος» επισήμανε.

«Κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη, δηλαδή στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους.
Με την καταρχήν συμφωνία, η αποδέσμευση των κεφαλαίων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή πολιτικής και τη λήψη εγγυήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος να μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.
Επιπλέον, η αξιολόγηση της διατηρησιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ (DSA)» επισήμανε.

Με βάση τα παραπάνω η πρόταση Λαγκάρντ θα περιλαμβάνει προληπτική ρύθμιση για ποσό δανείου κάτω από το όριο πρόσβασης του Ταμείου, δηλαδή ένα ποσό κάτω από 2 δισ. δολάρια.

Aναλυτικά:

Η C. Lagarde τόνισε ότι "διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και τον τύπο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας".
"Εγώ θα προτείνω την έγκριση επί της αρχής μίας νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα. Θα είναι 2 δισ. δολάρια.
Κινούμαστε έτσι γιατί αναμένουμε τις πολιτικές που πρέπει να λάβει η Ελλάδα και έπειτα είναι η βιωσιμότητα.
Η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα.
Δεν περιμέναμε να εκπληρωθούν και τα 140 προαπαιτούμενα αλλά στα 7 βασικά που επικεντρωθήκαμε υπήρξε ξεκάθαρη πρόοδος", τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Επίσης τόνισε ότι "διατηρούμε τα οφέλη που σημείωσε η Ελλάδα από τις μεταρρυθμίσεις.
Έχουμε χρόνο να δούμε τι θα γίνει με την ελάφρυνση χρέους" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, η C. Lagarde αναφέρθηκε στην πάγια αρχή του ΔΝΤ ότι "κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη, δηλαδή των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους.
Η αποδέσμευση των κεφαλαίων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή πολιτικής και τη λήψη εγγυήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος να μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.
Επιπλέον, η αξιολόγηση της διατηρησιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ".
"Η Ελλάδα ωφελείται γιατί αποφεύγουμε κρίση με απόφαση, διατηρείται η προπάθεια των μεταρρυθμίσεων" τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ουσιαστικά το θέμα της βιωσιμόττητας του χρέους παραπέμπετει για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 δηλαδή 14 μήνες ακόμα αναμονή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης