Τελευταία Νέα
Commodities

ΙΕΑ: Η παγκόσμια υπερπροσφορά στο πετρέλαιο θα παραμείνει παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ

ΙΕΑ: Η παγκόσμια υπερπροσφορά στο πετρέλαιο θα παραμείνει παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τονίζει ότι οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ να περιρίσει την παραγωγή προσκρούουν στον τοίχο των ΗΠΑ.
Την εκτίμησή του ότι η παγκόσμια πλεόνασμα στο πετρέλαιο «έχει έρθει για να μείνει το 2017», εξέφρασε σήμερα (14/6) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ να περιρίσει την παραγωγή προσκρούουν στον τοίχο των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Οργανισμός στην καθιερωμένη μηνιαία του έκθεση, τα τεράστια επίπεδα αποθηκευμένου πετρελαίου παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 18,6 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο του 2016 στις βιομηχανικές χώρες, με τον συνολικό όγκο να ξεπερνάει τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών κατά 292 εκατ. βαρέλια.
Τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων αποτελούν ένδειξη ότι υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου στον κόσμο σε σύγκριση με αυτή που μπορεί να καταναλωθεί, γεγονός που συντελεί σε τιμές χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές που επιθυμεί ο ΟΠΕΚ.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες, ο ΟΠΕΚ, σε συνεργασία με 10 ακόμα πετρελαιοπαραγωγές χώρες, προχώρησαν σε επέκταση της συμφωνίας για περικοπές στην παραγωγή έως τον Μάρτιο του 2018, αποσκοπώντας σε μείωση της συνολικής παραγωγής κατά -1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο ΙΕΑ, η εν λόγω προσπάθεια φαίνεται να διαρκεί περισσότερο απ' ότι αναμενόταν αρχικά, κυρίως επειδή οι παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν επανέλθει στο προσκήνιο φέτος.
Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ θα έχει αυξηθεί κατά 430 χιλ. βαρέλια ημερησίως, με τον αντίστοιχο όγκο για το 2018 να διαμορφώνεται στα 780 χιλ. βαρέλια.
Σε ότι αφορά το κομμάτι της ζήτησης, εκτιμάται ότι αυτή θα αυξηθεί σημαντικά μέσα στο επόμενο έτος, αγγίζοντας ακόμα και τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης