Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Kρίση εμπιστοσύνης Υπουργείου - ΔΕΗ υποδηλώνουν οι δύο μελέτες Mckinsey και Lazard για τις μονάδες

tags :
Kρίση εμπιστοσύνης Υπουργείου - ΔΕΗ υποδηλώνουν οι δύο μελέτες Mckinsey και Lazard για τις μονάδες
Ξεχωριστές μελέτες για το ίδιο αντικείμενο!
«Ουδέν σχόλιο» είναι η απάντηση των αρμοδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  στο ερώτημα εάν έχει προσληφθεί  η εταιρία Lazard προκειμένου να καταρτίσει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου τον κατάλογο των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Οι σχετικές πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το επίπεδο των σχέσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί το πακέτο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα διατεθούν προς πώληση μέσω του market test, το οποίο επίσης είναι συμφωνημένο με τους δανειστές να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Μάλιστα στη συμφωνία όπως έχει δει το φως της δημοσιότητας, προβλέπεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνεργαστούν προκειμένου να καταλήξουν από κοινού στον κατάλογο των προς πώληση μονάδων.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ προχώρησε στην πρόσληψη της εταιρίας  McKinsey προκειμένου να καταρτίσει τη σχετική μελέτη.
Η διοίκηση της ΔΕΗ, που εκτός των άλλων έχει να λογοδοτήσει και στους μετόχους της εταιρίας, θέλει να καταγράψει τις επιπτώσεις που θα έχει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων στην οικονομική κατάσταση και το μέλλον της επιχείρησης.    
Η ανάθεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιας δεύτερης μελέτης για το ίδιο ζήτημα αναδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης στη διοίκηση της ΔΕΗ και στη μελέτη που θα εκπονήσει.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο επιδεικνύει το έλλειμμα εμπιστοσύνης του προς τη ΔΕΗ.  
Έχει ήδη προηγηθεί η ξεχωριστή αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από το δημόσιο εν όψει της μεταβίβασης στο δημόσιο του 25% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
Πέραν αυτού το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η ανάθεση ξεχωριστής μελέτης από τη ΔΕΗ και το υπουργείο για τις αιτίες τις ευθύνες και τις επιπτώσεις της κατολίσθησης του ορυχείου του Αμυνταίου.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης και οι δυσκολίες συνεργασίας των δυο πλευρών βαθαίνουν και γίνονται όλο και περισσότερο εμφανείς.
Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο αρνείται να…. σχολιάσει την πρόσληψη της Lazard!

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης