Διεθνή

Οι ΗΠΑ απαιτούν από κινεζικές εταιρείες να σταματήσουν τις εμπορικές συναλλαγές με την Βόρεια Κορέα

Οι ΗΠΑ απαιτούν από κινεζικές εταιρείες να σταματήσουν τις εμπορικές συναλλαγές με την Βόρεια Κορέα
Το Πεκίνο δήλωσε επανειλημμένα ότι, ενώ εφαρμόζει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Βόρειο Κορέα, αντιτίθεται στη μονομερή δράση και ευνοεί μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων   
Η κυβέρνηση Trump ζήτησε από το Πεκίνο να αναλάβει δράση εναντίον 10 κινεζικών εταιρειών και ξεχωριστών επιχειρηματιών, για να περιορίσουν τις συναλλαγές τους με τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αποκοπής βασικών δικτύων που υποστηρίζουν το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Πιονγιάνγκ.
Αν και δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, οι Η.Π.Α. ανέφεραν ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί σε μονομερείς κυρώσεις πριν από το τέλος του καλοκαιριού, αν το Πεκίνο δεν ενεργήσει, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Χωρίς μια τέτοια αντίδραση, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ φοβούνται ότι η Βόρειος Κορέα, η οποία διεξήγαγε εννέα δοκιμές πυραύλων μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Donald Trump, μπορεί να κατασκευάσει έναν πυραύλο ικανό να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ μέσα σε λίγα χρόνια.
Αρκετοί Κινέζοι επιχειρηματίες ανησυχούν για μια έκθεση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, από την ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα C4ADS με έδρα την Ουάσιγκτον, η οποία εργάζεται για την έκθεση παράνομων εμπορικών δικτύων.
Ενώ χιλιάδες κινεζικές εταιρείες εμπορεύονται με τη Βόρεια Κορέα, πολλές διασυνδέονται μέσω μητρικών εταιρειών ή εταιρείες κοινής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της C4ADS.
Αυτό σημαίνει ότι αποκόπτοντας έστω και μέρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, θα καθιστούσε πιο δύσκολο για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un να χρηματοδοτήσει και να προμηθεύσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Η Πιονγιάνγκ διεξάγει περίπου το 90% του εγγεγραμμένου εξωτερικού εμπορίου της μέσω της Κίνας, σύμφωνα με τα κινεζικά εμπορικά δεδομένα.
"Έχουμε πει στους Κινέζους ότι ελπίζουμε ότι θα ενεργήσουν εναντίον ορισμένων εταιρειών και ανθρώπων", δήλωσε ένας ανώτερος υπάλληλος των ΗΠΑ.
"Αλλά είπαμε επίσης ότι είμαστε διατεθειμένοι να δράσουμε μόνοι μας και να φτάσουμε στη Βόρεια Κορέα αν το επιλέξουμε".
Το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως.
Το Πεκίνο δήλωσε επανειλημμένα ότι, ενώ εφαρμόζει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Βόρειο Κορέα, αντιτίθεται στη μονομερή δράση και ευνοεί μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Κορέα έχουν ως στόχο σχεδόν ολόκληρη την οικονομία του έθνους.
Ο κ. Trump ζήτησε από τον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping να αποκόψει το εμπόριο της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στο θέρετρο του προέδρου της Φλώριδας τον Απρίλιο, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το Πεκίνο θα αναλάβει δράση εναντίον των κινεζικών εταιρειών που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ.
Η C4ADS ανέφερε ότι τα κινεζικά εταιρικά και εμπορικά αρχεία δείχνουν 5,233 τοπικές εταιρείες που διαπραγματεύονται με τη Βόρεια Κορέα μεταξύ 2013 και 2016.
Πολλές από αυτές μοιράζονται κινέζους ιδιοκτήτες, διευθύνσεις ή άλλα στοιχεία.
Παρατηρώντας ότι μεγάλο μέρος του εμπορίου της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα είναι νόμιμο, η έκθεση εντόπισε αρκετές κινεζικές εταιρείες που εξήγαγαν πιθανά στοιχεία "διπλής χρήσης" που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε για πολιτικούς σκοπούς είτε για προγράμματα πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης