Τελευταία Νέα
Διεθνή

Al-Falih: Οι κυρώσεις εναντίον του Κατάρ δεν θα επηρεάσουν την αγορά πετρελαίου

Al-Falih: Οι κυρώσεις εναντίον του Κατάρ δεν θα επηρεάσουν την αγορά πετρελαίου
Ο αλ-Φάλι επεσήμανε, ότι χρειάζεται χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα της απόφασης του ΟΠΕΚ, σημειώνοντας ακόμη ότι όλα θα συζητηθούν ξανά στην προγραμματισμένη συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο του 2017.
Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες εναντίον του Κατάρ, δεν θα επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φάλι.
Όπως τόνισε «το Κατάρ είναι μέλος του ΟΠΕΚ και έχει υπογράψει τη συμφωνία των 24 χωρών, που μόλις επεκτάθηκε», εκτιμώντας ότι «θα συνεχίσουν να συμμορφώνονται (σ.σ. με τη συμφωνία)».
Ωστόσο σημείωσε ότι «η συμβολή τους στη συνολική μείωση της παραγωγής πετρελαίου είναι μάλλον ασήμαντη».
Ο αλ-Φάλι εξέφρασε πάντως την ελπίδα του, ότι οι εντάσεις με το Κατάρ θα επιλυθούν γρήγορα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι στο χέρι μας, είναι κάτι που εξαρτάται από την κυβέρνηση του Κατάρ».
Ο σαουδάραβας υπουργός ρωτήθηκε από το CNBC και για το γεγονός, ότι παρά την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να συρρικνωθούν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, αυτά έφθασαν την περασμένη εβδομάδα σε απροσδόκητα υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με την Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ, τα αποθέματα πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουνίου, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μείωση 3,5 εκατομμυρίων βαρελιών και προκαλώντας πτώση των τιμών κατά 4%.
Απαντώντας ο αλ-Φάλι είπε, ότι «τα εβδομαδιαία στοιχεία ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, τα συναισθήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές φυσικά αιωρούνται σαν ένα εκκρεμές, αλλά αυτό δεν αλλάζει τα θεμελιώδη στοιχεία».
Συμπλήρωσε δε, ότι «αυτό που μπορούμε να επηρεάσουμε ως παραγωγοί πετρελαίου, είναι τα θεμελιώδη στοιχεία, το επίπεδο προσφοράς που θα οδηγήσει στην μείωση των αποθεμάτων».
Υποτίμησε ακόμη την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων, λέγοντας ότι «διαπιστώσαμε την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αλλά την ίδια ώρα καταγράφηκε μείωση σε άλλα μέρη», τονίζοντας ότι τα αποθέματα των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά περίπου 80 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Ακόμη σημείωσε, ότι το 50% των αποθεμάτων που βρισκόταν σε πλωτές αποθήκες, έχουν εξαφανισθεί.
Ο αλ-Φάλι επεσήμανε, ότι χρειάζεται χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα της απόφασης του ΟΠΕΚ, σημειώνοντας ακόμη ότι όλα αυτά θα συζητηθούν ξανά στην προγραμματισμένη συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο του 2017, με τη συμμετοχή και των χωρών εκτός Οργανισμού που έχουν υπογράψει τη συμφωνία.
Πρόσθεσε δε, ότι «εάν διαπιστώσουμε, ότι για οποιονδήποτε λόγο θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική που έχουμε θέσει σε εφαρμογή, είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε αυτό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης