Αναλύσεις

Ποινική δίωξη κατά των διοικήσεων Εθνικής, Πειραιώς και Alpha για τα δάνεια στην Πήγασος

Ποινική δίωξη κατά των διοικήσεων Εθνικής, Πειραιώς και Alpha για τα δάνεια στην Πήγασος
Η ποινική δίωξη αφορά τις υποθέσεις δανειοδότησης του εκδοτικού ομίλου Πήγασος, ο οποίος είναι υπό κατάρρευση.
Ποινική δίωξη κατά των διοικήσεων Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank ασκήθηκε για την υπόθεση των δανείων στην Πήγασος, συνεχίζοντας το μπαράζ των ακατανόητων στοχοποιήσεων των Ελλήνων τραπεζιτών.
Παράλληλα, ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία στον Φ. Μπόμπολα που είναι επικεφαλής του ομίλου Πήγασος, στον Γ. Μπόμπολα και στον Σπ. Βενέτη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί σε πάνω από 30 τραπεζικά στελέχη, που είχαν ρόλο στις τράπεζες την τελευταία 10ετία, από διευθύνοντες συμβούλους έως γενικούς διευθυντές και χαμηλότερης κλίμακας στελέχη.
Οι ελληνικές τράπεζες όταν χορηγούσαν δάνεια στους εκδοτικούς ομίλους πριν χρόνια, οι κυκλοφορίες των εφημερίδων ήταν πολλαπλάσιες των σημερινών, ενώ τα έσοδα από διαφημιστικές δαπάνες ήταν πολύ υψηλότερα.
Τα δάνεια δόθηκαν στο παρελθόν όταν οι εκδοτικές εταιρείες ήταν υγιείς και προφανώς η κατάρρευση της οικονομίας, αλλά και επιμέρους κλάδων, όπως ο εκδοτικός, δεν θα μπορούσε να ήταν προβλέψιμες στο εύρος και στην έκταση που έχει ήδη λάβει χώρα.
Δεν μπορεί για την αποτυχία ενός κλάδου να ευθύνονται οι τραπεζίτες και δεν μπορεί οι τραπεζίτες να είναι υποχρεωμένοι να τα προβλέπουν όλα, τότε δεν θα υπήρχε η έννοια του κινδύνου.
Η ποινική δίωξη αφορά τις υποθέσεις δανειοδότησης του εκδοτικού ομίλου Πήγασος, ο οποίος είναι υπό κατάρρευση.
Ο αρμόδιος εισαγγελέας που άσκησε την ποινική δίωξη στοχοποίησε τις τρείς τράπεζες και για τα δάνεια που είχαν χορηγήσει, αλλά και για την πρακτική της αναδιάρθρωσης που ακολούθησε.
Να σημειωθεί ότι τα λιγότερα δάνεια στον όμιλο Πήγασο έχει χορηγήσει η Πειραιώς, περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ μεγαλύτερη έκθεση έχουν Alpha Bank και Εθνική.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, 8 Ιουνίου 2017, οι τράπεζες προχώρησαν σε καταγγελία των δανείων του Πήγασου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, οι διοικήσεις προβληματίζονται για το τι θα κάνουν την επόμενη μέρα καθώς θεωρούν ότι η διαδικασία ειδικής διαχείρισης δεν θα έχει νόημα δεδομένου ότι τα περιουσιακά στοιχεία (εφημερίδες) του Πήγασου δεν θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον που συγκέντρωσαν τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ.
Με βάση τις καταστάσεις του 2016, το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου Πήγασος ανέρχεται στα 242 εκατ. ευρω.
Την ίδια ώρα, αρνητικά είναι τα ίδια κεφάλαια της Πήγασος.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης