Διεθνή

Αυξήθηκαν στα προ κυρώσεων επίπεδα οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στην Ευρώπη

Αυξήθηκαν στα προ κυρώσεων επίπεδα οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στην Ευρώπη
Τον Μάιο του 2017 το Ιράν εξήγαγε περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια στην Ευρώπη.
Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν προς τη Δύση αυξήθηκαν τον Μάιο του 2017 στο ανώτατο επίπεδό τους μετά την άρση των κυρώσεων στις αρχές του 2016 και σχεδόν έφθασαν των όγκο  των εξαγωγών, που εξήχθη στην Ασία.
Το Ιράν, που υπήρξε ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου του ΟΠΕΚ, έχει αυξήσει την παραγωγή από το 2016 για να αποκαταστήσει το μερίδιο αγοράς που χάθηκε από περιφερειακούς του αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ.
Ενώ πολλά ασιατικά έθνη συνέχισαν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν κατά τη διάρκεια κυρώσεων, τα δυτικά έθνη σταμάτησαν τις εισαγωγές, μειώνοντας κατά το ήμισυ τις συνολικές εξαγωγές του Ιράν σε μόλις ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.
Τον Μάιο του 2017 το Ιράν εξήγαγε περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια στην Ευρώπη και την Τουρκία, σχεδόν φθάνοντας τα επίπεδα των εξαγωγών του πριν από την επιβολή κυρώσεων και μόνο ελαφρώς κάτω από τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια που παραδόθηκαν στην Ασία, ανέφερε το Reuters.
Οι εξαγωγές του Ιράν προς την Ασία τον περασμένο μήνα ήταν οι χαμηλότερες από τον Φεβρουάριο του 2016, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου.
Οι εξαγωγές πετρελαίου στην Ασία υποχώρησαν, καθώς η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία αύξησαν τις αγορές συμπυκνωμάτων πετρελαίου και αγόρασαν λιγότερο πετρέλαιο, δήλωσε αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, καθώς οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές.
Οι εξαγωγές προς την Ασία επλήγησαν επίσης από την απόφαση της Ινδίας να μειώσει τις ετήσιες αγορές από το Ιράν κατά 20% για τη χρήση μέχρι το Μάρτιο του 2018.
Μετά την άρση των κυρώσεων, η Τεχεράνη πρόσθεσε νέους πελάτες όπως η Litasco και Lotos και κέρδισε πελάτες όπως η Total, η ENI, η Tupras, η Repsol, η Cepsa και τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η συνολική παραγωγή πετρελαίου του Ιράν ανήλθε σε 3,9 εκατομμύρια βαρέλια σύμφωνα με την ίδια πηγή του Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης