Αναλύσεις

Για νέο ναυάγιο στο Eurogroup 15/6 προετοιμάζεται η κυβέρνηση - Για τα 15 εκκρεμή μέτρα αποφασίζει το EWG

Για νέο ναυάγιο στο Eurogroup 15/6 προετοιμάζεται η κυβέρνηση - Για τα 15 εκκρεμή μέτρα αποφασίζει το EWG
Το σημερινό (8 Ιουνίου 2017) Euro Working Group θα αναλάβει να εξετάσει την κατάσταση με τα 15 ανοικτά προαπαιτούμενα από το πακέτο της β΄ αξιολόγησης
Για το ενδεχόμενο ενός νέου «ναυαγίου» στο Eurogrpoup της 15ης Ιουνίου προετοιμάζονται πλέον στην κυβέρνηση αφού οι πιθανότητες για συμφωνία είναι «50 - 50», όπως δηλαδή ήταν και στην προηγούμενη - ατυχή για την Ελλάδα - σύνοδο της 22ας Μαΐου.
Σαν να μην άλλαξε τίποτα από τότε, μολονότι έχουν περάσει τρεις εβδομάδες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ των δανειστών για το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, και η Αθήνα κινδυνεύει να φύγει με «άδεια χέρια» από το Λουξεμβούργο.
Γι΄ αυτό που επρόκειτο να συμβεί την επόμενη Πέμπτη 15/6 στο μικρό Δουκάτο θα μας προετοιμάσει το σημερινό (8/6/2017) Euro Working Group όπου θα αναλάβει να εξετάσει την κατάσταση με τα 15 ανοικτά προαπαιτούμενα από το πακέτο της β΄ αξιολόγησης προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την αυξημένη δόση των 9,5 δισ. που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά.
Στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν και δεν φτάνουν με αυτό το θέμα.
Μάλιστα κύκλοι του υπουργείου διέψευσαν χθες βράδυ 7 Ιουνίου τα σενάρια που διακινούνταν από την περασμένη εβδομάδα και τα οποία έκαναν λόγο για κατάθεση ενός νέου πολυνομοσχεδίου στην  Βουλή ( σ.σ. αύριο Παρασκευή) με σκοπό να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες .
Τα σενάρια αυτά ενισχύθηκαν μετά την «κεκλεισμένων των θυρών» ενημέρωση που είχαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου.
Όπως έγινε αργότερα γνωστό, τα μνημονιακά προαπαιτούμενα θα έρθουν στην Βουλή όχι με την μορφή πολυνομοσχεδίου - όπως ήταν γνωστό μέχρι τώρα και ουδείς κυβερνητικός παράγοντας μπήκε στον κόπο να το διαψεύσει ρίχνοντας έτσι περισσότερο φως στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες - αλλά μέσα από ένα «μπαράζ» τροπολογιών που θα κατατεθούν σε υφιστάμενο νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στην Βουλή.

"Εχθρός" ο χρόνος

Ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ενώ το προηγούμενο διάστημα ροκάνιζε τις μέρες σαν μην έτρεχε τίποτα εμφανιζόμενη να μην αντιλαμβάνεται την πίεση για μία γρήγορη συμφωνία - που σύμφωνα με όσα έλεγε δεξιά και αριστερά κυβερνητικός αξιωματούχος αυτή θα έπρεπε να είχε κλείσει από το Νοέμβριο του 2016 - τώρα εξαιτίας των πληρωμών του καλοκαιριού ( 7,2 δισ) έχει βάλει φτερά στα πόδια…
Σε ότι αφορά τις «διατυπώσεις» για το χρέος και το τι ακριβώς μπορεί να πάρει η κυβέρνηση από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου το περιέγραψε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η συμφωνία πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
-Να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.
-Τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
-Να προσδιορίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, κάτι που το σύνολο των θεσμών αλλά και των κρατών - μελών της ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης