Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε ρυθμούς ανάπτυξης παρέμειναν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο 2017 - Στις 52 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε ρυθμούς ανάπτυξης παρέμειναν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο 2017 - Στις 52 μονάδες ο PMI
Η Ιταλία παρέμεινε σε ρυθμούς συρρίκνωσης για 17ο συνεχόμενο μήνα
Ισχυρή στήριξη προς τον κλάδο παρείχει η αξιοσημείωτη άνοδος της Γαλλίας, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει υψηλά 67 μηνών.
Τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης κατέγραψαν κατά τη διάρκεια του Μαΐου οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το σχετικό δείκτη της Markit, με τους ρυθμούς ανάπτυξης ωστόσο να παραμένουν περιορισμένοι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες, έναντι 52,7 μονάδων τον Απρίλιο του 2017, ωστόσο σε ετήσια βάση καταγράφηκε πτώση, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση του κλάδου στην Ιταλία.
Μεταξύ των σημαντικότερων οικονομικών της Ευρωζώνης, η σημαντικότερη άνοδος καταγράφηκε στη Γαλλία, όπου ο δείκτης βρέθηκε σε υψηλά 67 μηνών, και συγκεκριμένα στις 53,3 μονάδες, ενώ ενισχυμένος παρέιμεινε και ο κλάδος στη Γερμανία, αν και η ανάπτυξή του ήταν περιορισμένη σε σχέση με τον Απρίλιο.
Ωστόσο, η Ιταλία παρέμεινε σε ρυθμούς συρρίκνωσης για 17ο συνεχόμενο μήνα, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 45,5 μονάδες, γεγονός που αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή του τελευταίου διμήνου.
«Τα στοιχεία καταδεικνύουν μία θετική εικόνα για τον τομέα λιανικής της Ευρωζώνης, ωστόσο το επιχειρηματικό κλίμα παραμένει μία πρόκληση», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του οικονομολόγου της Markit, Alex Gill.
Σημειώνεται ότι ο Μάιος αποτέλεσε έναν ακόμα μήνα ανόδου για τη στελέχωση στον κλάδο, ένα «σερί» το οποίο συνεχίζεται από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης