Διεθνή

Το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου σύμφωνα με τον ο Έιντε η διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό

Το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου σύμφωνα με τον ο Έιντε η διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό
Σε συνέντευξη Τύπου στην Νέα Υόρκη ο κ. Έιντε ανέφερε, ότι ως εκ τούτου η διάσκεψη είναι «ανοικτού τέλους», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ημερομηνία έναρξης, αλλά όχι ημερομηνία λήξης.
Το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου τοποθετεί ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε τη σύγκληση της διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό.
Όπως είπε, η διάσκεψη ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου, δεν έχει ολοκληρωθεί και σήμερα μιλούμε για επανασύγκλησή της.
Σε συνέντευξη Τύπου στην Νέα Υόρκη ο κ. Έιντε ανέφερε, ότι ως εκ τούτου η διάσκεψη είναι «ανοικτού τέλους», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ημερομηνία έναρξης, αλλά όχι ημερομηνία λήξης, γιατί όπως εξήγησε, η ημερομηνία λήξης αφορά τη λύση του προβλήματος ή τη μη λύση του Κυπριακού.
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του ιδίου προσωπικά για το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο δείπνο με τους δύο ηγέτες. Ωστόσο, διευκρίνισε πως απομένει πολύ έργο να γίνει στις επόμενες εβδομάδες, πριν μπορέσουν να συναντηθούν στη Γενεύη αργότερα τον τρέχοντα μήνα, προσθέτοντας ότι ο λόγος που δεν ορίστηκε ημερομηνία είναι, επειδή απουσίαζαν οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ που θα είναι παρατηρητής.
Εξηγώντας τους στόχους στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σημείωσε πως αυτό που εξετάζεται είναι «εάν υπάρχει ένας τρόπος για να δημιουργηθεί ένα κοινό όραμα ασφάλειας για την Κύπρο για τον 21ο αιώνα, που δεν θα βασίζεται τόσο στην πραγματικότητα του 1960, αλλά θα στηρίζεται περισσότερο στις πραγματικότητες του 2017, που παρέχουν αλλαγή για όσους χρειάζονται αλλαγή, αλλά και συνέχεια για εκείνους που χρειάζονται κάποια συνέχεια».
Σε ερώτηση αν η άνοδος «του απολυταρχισμού» στην Τουρκία δημιουργεί πρόβλημα, ο Έιντε είπε, πως οι εξελίξεις στις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανόμενης και της Τουρκίας, είναι ψηλά στην ατζέντα του και έτσι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα.
«Αλλά πρέπει να πω, πως μέχρι στιγμής αισθάνομαι, ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι αμφότερες δεσμευμένες στην εξεύρεση διευθέτησης.
Δεν είναι ακόμη στην ίδια σελίδα στο πώς θα είναι η διευθέτηση.
Αλλά και οι δύο μου λένε πως βλέπουν ότι είναι προς το στρατηγικό τους συμφέρον στην περιοχή και τις παγκόσμιες εξελίξεις αν το Κυπριακό λυθεί» επισήμανε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης