Ευρώπη

Εθνικός ενεργειακός στόχος για το Μαυροβούνιο η σύνδεση με τον αγωγό TAP

Εθνικός ενεργειακός στόχος για το Μαυροβούνιο η σύνδεση με τον αγωγό TAP
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου επεσήμανε, ότι "η λειτουργία του ΤΑΡ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή του σχεδιαζόμενου αγωγού Ionian-Adriatic Pipeline (ΙΑΡ).
Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου προτίθεται να κάνει ό, τι χρειάζεται, προκειμένου να προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TAP, δήλωσε ο πρωθυπουργός της βαλκανικής χώρας Ντούσκο Μάρκοβιτς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Trend.
"Είναι σημαντικό να τονίσουμε το έντονο ενδιαφέρον του Μαυροβουνίου να αποτελέσει μέρος του σχεδίου αυτού", δήλωσε ο Μάρκοβιτς.
Τόνισε ακόμη, ότι "αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προμηθεύεται το Μαυροβούνιο φυσικό αέριο και ως εκ τούτου η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει ό, τι χρειάζεται για την επιτυχή υλοποίηση του έργου, υποστηρίζοντας εν προκειμένω την ιδέα της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας SOCAR του Αζερμπαϊτζάν για τη σύνδεση της Κασπίας και της Αδριατικής Θάλασσας".
Επεσήμανε δε, ότι "η λειτουργία του ΤΑΡ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή του σχεδιαζόμενου αγωγού Ionian-Adriatic Pipeline (ΙΑΡ).
"Για το λόγο αυτό, το έργο έχει ζωτική σημασία για το Μαυροβούνιο, ως προϋπόθεση για την έναρξη της ενεργειακής του ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα", πρόσθεσε ο Μάρκοβιτς.
Συμπλήρωσε δε, ότι "αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ των κοινοπραξιών διαχείρισης των δύο έργων, με στόχο την εξασφάλιση εν'ος επαρκούς επιπέδου συνεργασίας, ανταλλαγής εμπειριών και συντονισμού δραστηριοτήτων προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών".
Ο Μάρκοβιτς υπογράμμισε, ότι το έργο Ionian-Adriatic Pipeline έχει χαρακτηριστεί από το Μαυροβούνιο ως πρωταρχική εθνική ενεργειακή στρατηγική για την έναρξη παροχής φυσικού αερίου στη χώρα.
Όπως είπε "αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της ενεργειακής πολιτικής μας, επί της οποίας εργαζόμαστε εδώ και σχεδόν μια δεκαετία".
Συμπλήρωσε δε, ότι "η χρηματοδότηση του προκαταρκτικού σχεδιασμού των τμημάτων των αγωγών που θα συνδέουν την Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχει εξασφαλιστεί μέσω του επενδυτικού πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια".
Είπε μάλιστα, ότι "προκειμένου να ενισχυθεί η δυναμική του έργου, δημιουργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι κοινοπραξία διαχείρισης των έργων, αποτελούμενη από αντιπροσώπους της Αλβανίας, της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου, ενώ η έδρα της μόνιμης γραμματείας της είναι στην Ποντγκόριτσα".
Εξέφρασε δε την ελπίδα, ότι "η κοινοπραξία αυτή θα δώσει γρήγορα συγκεκριμένα αποτελέσματα, γεγονός που θα οδηγήσει στην άμεση έναρξη της φάσης κατασκευής του έργου".
Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, για την υλοποίηση του αγωγού ΙΑΡ υπάρχει ήδη ενεργή συνεργασία με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR με όλα τα κράτη της περιοχής που συμμετέχουν σε αυτό το σχέδιο, λειτουργόντας ως ένας από τους τεχνικούς συμβούλους της κοινοπραξίας του αγωγού IAP.
Ο αγωγός IAP σχεδιάζεται να συνδεθεί με τον αγωγό TAP στην αλβανική πόλη Fier.
Η κοινοπραξία TAP AG έχει ήδη υπογράψει μνημόνια συμφωνίας και συνεργασίας με τους υπεύθυνους για την ανάπτυξη αυτού του έργου, ιδίως με τις εταιρείες Plinacro (Κροατία), BH-Gas (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Geoplin Plinovodi (Σλοβενία), καθώς και με τις κυβερνήσεις του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης