Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

IEA: Αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου το 2017 αν δε μειώσει την παραγωγή ο ΟΠΕΚ

IEA: Αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου το 2017 αν δε μειώσει την παραγωγή ο ΟΠΕΚ
Ο ΙΕΑ διατηρεί τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης για το 2016 σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως
Η αγορά πετρελαίου κινδυνεύει να αυξήσει το πλεόνασμα της το 2017, αν δεν μειώσουν την παραγωγή τους τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την προσφορά έναντι της ζήτησης, αναφέρει σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη (10/11) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Στην μηνιαία έκθεση του για την αγορά πετρελαίου ο ΙΕΑ αναφέρει, ότι η παγκόσμια προσφορά αυξήθηκε κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο του 2016 σε 97,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Σε αυτήν την αύξηση συνέβαλε η παραγωγή ρεκόρ των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, αλλά και η αύξηση παραγωγής σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός του Οργανισμού, όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, ο Καναδάς και το Καζακστάν.
Ο ΙΕΑ διατηρεί τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης για το 2016 σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και αναμένει η κατανάλωση να αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό το 2017, καταγράφοντας σταδιακή επιβράδυνση από τη μέγιστη κατανάλωση του 1,8 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα που καταγράφηκε το 2015.
Τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών συνέρχονται στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη, για να συζητήσουν μια προτεινόμενη μείωση της παραγωγής στο ανώτατο όριο των 32,5 έως 33 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Ωστόσο, τα κράτη-μέλη έχουν ήδη εκφράσει σοβαρές διαφωνίες σχετικά με τις ποσοστώσεις μείωσης της παραγωγής και την απαλλαγή από την υποχρέωση αυτή κάποιων χωρών.
«Όποια και αν είναι το αποτέλεσμα, η συνάντηση της Βιέννης θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τελική εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου», αναφέρει στην έκθεσή του ο ΙΕΑ.
Προσθέτει δε, ότι «αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και ορισμένα μεμονωμένα μέλη συνεχίσουν να επεκτείνουν την παραγωγή τους, τότε η αγορά θα παραμείνει πλεονασματική όλο το χρόνο, με τις προοπτικές ελαχιστοποίησης των τιμών του πετρελαίου να αυξάνονται σημαντικά».
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα το 2017, σε σύγκριση με μείωση 900.000 βαρέλια την ημέρα το 2016.
«Αυτό σημαίνει, ότι το 2017 θα μπορούσε να είναι άλλη μια χρονιά αμείλικτης αύξησης παγκοσμίως της προσφοράς, παρόμοια με εκείνη που καταγράφηκε το 2016» επισημαίνει ο Οργανισμός.
Ακόμη σημειώνει, ότι η συνολική ζήτηση του πετρελαίου πιθανότατα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2017, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και της πιο μέτριας ζήτησης σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης